Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Kansallinen raskausdiabetestutkimus on alkanut
Kansallinen raskausdiabetestutkimus on alkanut

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen aloittamassa tutkimuksessa pyritään selvittämään raskausdiabeteksen merkitystä äidin ja syntyvän lapsen terveyden kannalta.

Tutkimukseen on kutsuttu raskaana olevia äitejä Oulun yliopistollisen sairaalan alueelta, ja nyt tutkimusta on laajennettu myös muihin synnytyssairaaloihin. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää elämäntapojen lisäksi myös perinnöllisten tekijöiden merkitystä raskausdiabeteksessa.

Tutkimukseen pyritään saamaan mukaan yhteensä noin 4000 odottavaa äitiä, heidän syntyvät lapsensa sekä lasten isät. Tutkimukseen osallistuvilta otetaan verinäyte ja tietoja kerätään myös kyselylomakkeella. Lisäksi toteutetaan laaja rekisteripohjainen tutkimus, jonka pohjalta tullaan seuraamaan sekä raskausdiabetesta sairastaneiden äitien että heidän lastensa terveyttä kansallisten terveysrekisterien avulla.

Jopa joka kymmenes synnyttäjä sairastuu

Raskausdiabetes on suuri haaste suomalaiselle äitiyshuollolle, sillä se todetaan nykyään jopa 8–10 prosentilla raskaana olevista naisista. Vuosittain tautiin sairastuu noin 5000–6000 odottavaa äitiä. Raskausdiabeteksen riski lisääntyy, jos äiti on ylipainoinen tai iäkäs. Tautia tavataan kuitenkin myös hoikilla ja nuorilla naisilla.

Raskausdiabetes on sokeriaineenvaihdunnan häiriö, joka todetaan raskauden aikana sokerirasituskokeella. Raskausdiabetes voi aiheuttaa sikiön suurikasvuisuutta, jota pyritään ehkäisemään antamalla äidille elämäntapaohjeita. Erityisen tärkeää on liikunnan lisääminen ja ravintotottumusten parantaminen. Joissain tapauksissa tarvitaan lisäksi insuliinia tai muuta lääkehoitoa.

Raskausdiabetes lisää aikuistyypin diabeteksen riskiä

Naisilla, joille kehittyy raskausdiabetes, on uusimpien tutkimusten mukaan noin seitsenkertainen riski sairastua myöhemmin elämänsä aikana aikuistyypin diabetekseen ja heillä on myös keskimääräistä enemmän muita sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Samoja riskejä havaitaan myös raskausdiabetesta sairastaneiden äitien lapsilla. Raskausdiabetes onkin naisilla usein ensimmäinen merkki suurentuneesta sairastumisriskistä. Sairastumista voidaan kuitenkin ehkäistä tehokkaasti huolehtimalla riittävästä liikunnasta, hyvistä ravintotottumuksista ja välttämällä ylipainoa. Raskausdiabetesta sairastavien olisikin tärkeää saada kohdennettua elintapaohjausta myös synnytyksen jälkeen, jotta myöhemmältä sairastumiselta vältyttäisiin. Terveellisistä elämäntavoista on hyötyä koko perheelle.

Lähde: THL

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy