Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Allergisen kesämuistio
Allergisen kesämuistio

Kesällä on helppo seurata Kansallista allergiaohjelmaa: annetaan luonnon siedättää ja mennään mökille tai muualle luontoon! Mukaan pakataan riittävästi allergia- ja astmalääkkeitä, puutarhavälineet sekä kutinalääkettä hyttysten torjumiseksi.

Mökkeily on Allergiaohjelman noudattamista parhaimmillaan.

Allergiaohjelma kehottaa luonnonläheisyyteen ja siedättymiseen ylihygieenisyyden sijaan. Mökillä nautimme marjoista, grillaamme ja möyhennämme multaa. Siinä samalla vahvistamme sietokykyämme.

Kuitenkin kannattaa muistaa, että mökiltä ei usein etäisyyksien vuoksi pääse nopeasti lääkärille. Siksi on tärkeää ottaa mukaan reilusti allergia- ja astmalääkkeitä. Vakavasti allergiset ottavat myös EpiPen-adrenaliini-injektorin mukaan.

Hyttysten ja ampiaisten pistokset aiheuttavat joskus voimakkaita ihoreaktioita. Niihin auttaa hydrokortisonivoide ja antihistamiini. Reaktiot lievenevät kesän mittaan, kun siedätymme talven jäljiltä hyönteisiin ja pistiäisiin.

Jos voimakashajuinen hyttyskarkote ärsyttää hengitysteitä, voit kokeilla myös syyhylääkettä. Permetriinivoide Nix on tarkoitettu syyhylääkkeeksi, yksi käsittely pitää hyttyset loitolla 1-2 viikkoa.

Makkaraa myös vilja-allergiselle

Turhat ruokarajoitukset voivat pahentaa allergiaa. Kalakin käy grilliin, eikä sitä pidä vain varmuuden vuoksi välttää. Makkaroissa on runsaasti valinnan varaa. Esimerkiksi jauholle, soijalle tai kananmunalle voimakkaasti allerginen voi valita grillattavakseen Allergiatunnuksella varustetun makkaran.

Marjat ovat terveellisiä ja erittäin harva, jos kukaan, saa niistä allergiaoireita. Sama koskee useimpia oman puutarhan kasviksia.

Jos mökki- ja siitepölykausi osuvat samaan aikaan, siitepölylle allergiset toimivat kuten kotona: pyykit kuivataan sisällä ja siitepölyn sisälle tuloa estetään pitämällä ikkunat kiinni tai hankkimalla niihin siitepölysuodattimet. Siivous kuuluu myös mökille.

Mökki ei ole vanhojen vuodevaatteiden ja patjojen varasto, vaan sielläkin pitää olla raikkaat ja puhtaat vuodevaatteet sekä ehjät, hyväkuntoiset patjat. Pölyt imuroidaan ja pyyhitään pois. Pöly tai home ei ole hyväksi kenellekään, mutta varsinkin allergiaa ja astmaa sairastavat saavat niistä oireita. Voimakkaasti siitepölyallergiselle annetaan etu saunavuoroissa – vihdat saunaan viimeiseksi, vihdoista oireilevat saavat saunoa ensin!

 Allergisen muistilista mökille

-  Allergialääkkeet
- Adrenaliini-injektori (EpiPen) vakavasti allergisille
- Hydrokortisonivoide hyttysten ja ampiaisten pistoihin, valoihottumaan, palaneelle iholle, hydrokortisonitabletit ovat tarvittaessa tehokkaampi apu
-  Antihistamiinit valonokkosihottumaan
-  Aurinkosuojat
-  Uudet vuodevaatteet?
- Hyttyskarkotteet

Lähde: Allergia- ja Astmaliitto
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy