Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Sairaaloiden tuottavuudessa eroja
Sairaaloiden tuottavuudessa eroja

Sairaaloiden välillä on edelleen tuottavuuseroja. Tuottavimmat yliopistosairaalat vuonna 2008 olivat Helsingin yliopistollinen keskussairaala (HYKS) ja Kuopion yliopistollinen keskussairaala (KYS). Reumasäätiön sairaalan tuottavuus oli vielä näitä sairaaloita parempi.

Yliopistollisten sairaaloiden väliset suurimmat tuottavuuserot vuonna 2008 olivat 14 prosenttia. Keskussairaaloissa ja muissa sairaaloissa tuottavuuserot olivat yliopistosairaaloita korkeammat.

Somaattisen erikoissairaanhoidon (ei sisällä psykiatriaa) tuottavuus laski sairaaloissa vuosina 2004–2008. Tuottavuus laski yliopistollisissa keskussairaaloissa kuusi prosenttia ja keskussairaaloissa sekä muissa sairaaloissa (aluesairaalat tai vastaavat) kolme prosenttia. Somaattisen erikoissairaanhoidon reaaliset kustannukset nousivat yliopisto- ja keskussairaaloissa 12 prosenttia vuodesta 2004 vuoteen 2008. Vastaavana aikana palvelutuotanto nousi yliopistollisissa sairaaloissa viisi prosenttia ja keskussairaaloissa kahdeksan prosenttia. Muissa sairaaloissa sekä kustannusten että palvelutuotannon kasvu oli maltillisempaa.

Somaattisen erikoissairaanhoidon ikä- ja sukupuolivakioidussa palvelujen käytössä on alueellisia vaihteluja. Vuonna 2008 palvelujen käyttö oli runsainta Länsi-Uudenmaan (13 prosenttia yli maan keskitason) ja Porvoon (11 prosenttia yli maan keskitason) sairaanhoitoalueiden väestöllä. Palvelujen käyttö oli vähäisintä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin väestöllä (yhdeksän prosenttia alle maan keskitason).

Myös somaattisen erikoissairaanhoidon laskennalliset ikä- ja sukupuolivakioidut kustannukset vaihtelevat alueellisesti. Vuonna 2008 nämä kustannukset olivat korkeimmat Länsi-Pohjan (15 prosenttia yli maan keskitason) ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien (15 prosenttia yli maan keskitason) väestöllä.

Somaattisen erikoissairaanhoidon ikä- ja sukupuolivakioitu palvelujen käyttö ja laskennalliset kustannukset vaihtelevat kunnittain. Kunnan tai alueen kustannusten poikkeama maan keskitasosta voi selittyä muun muassa palvelujen käytöstä tai tehottomuudesta johtuvasta kustannuserosta. Suurista kunnista Helsingin kaupungin palvelujen ikä- ja sukupuolivakioitu palvelujen käyttö ja kustannukset olivat lähellä maan keskitasoa. Aikaisemmin Helsingin somaattisen erikoissairaanhoidon käyttö on ollut muuta maata selvästi vähäisempää, kun taas kustannukset ovat olleet muuta maata huomattavasti korkeammat.

Lähde: THL

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy