Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Väestön ikääntyminen saattaa laskea vanhustenhuollon menoja
Väestön ikääntyminen saattaa laskea vanhustenhuollon menoja

Vanhustenhuollon menot vanhusta kohden laskettuna saattavat pienentyä, kun väestö ikääntyy. Vanhustenhuollon kokonaismenoja ikääntyminen luonnollisesti kuitenkin kasvattaa. Per capita -menojen kääntyminen laskuun on tärkeää, jotta kokonaismenojen kehitys pysyy hallinnassa.

Lasku on mahdollista, mikäli vanhustenhuoltoon kyetään löytämään parhaat rahoituksen ja organisoinnin käytännöt.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteensovittamisesta haetaan tällä hetkellä monissa maissa kustannustehokkuutta vanhustenhuoltoon. Säästöjä syntyy, kun vanhus saa palvelut, joita hän tarvitsee, eikä vain niitä palveluja, joita vanhusta hoitava laitos kykenee tarjoamaan. Palveluiden integroinnista saatavia hyötyjä, esimerkiksi sairauksien ennalta ehkäisylle ja kuntoutukselle tutkitaan tällä hetkellä vilkkaasti monissa maissa.

Myös palvelutarpeiden ennakoinnin uskotaan auttavan vanhustenhuollon menokehityksen hallitsemisessa. Ennakoimalla vanhuksen kunnon kehitystä ja vastaamalla siihen tarvittavin palveluin, on mahdollista lykätä laitoshoitoon joutumista jopa 2-3 vuodella. Tällä on suuri merkitys vanhustenhuollon palvelujen tarjonnalle ja kokonaismenojen kehitykselle.

Lisäksi palvelujärjestelmän ulkopuolella omaisten tai läheisten antama hoito ja hoiva tulevat hollantilaisen tutkimuksen mukaan lisääntymään merkittävästi tulevina vuosikymmeninä.

Vanhustenhuollon kokonaismenojen kasvun hallitsemiseksi tutkitaan tällä hetkellä monissa maissa mahdollisuutta ottaa aiempaa laajemmin käyttöön yksityinen hoivavakuutus. Suomessa esimerkiksi työnantajat ja liike-elämän edustajat ovat kannattaneet yksityisten hoivavakuutusten käytön laajentamista.

Kehittyvä sosiaalitaloustiede

Väestön ikääntyminen on lisännyt kiinnostusta sosiaalipalveluiden taloudelliseen tutkimukseen. Toistaiseksi meillä on olemassa vain rajoitetusti vankkaa tutkittua tietoa sosiaalipalvelujen tarpeesta ja kysynnästä, tarjonnasta, rahoituksesta, organisoinnista ja suorituskyvystä.

Kiinnostus sosiaalitaloustieteeseen on viime vuosina kasvanut ja ala oli nyt ensimmäistä kertaa laajemmin esillä Euroopan Terveystaloustieteen päivillä.

Suomessa sosiaalitalouden tutkimuksen tarvetta on lisännyt vanhuspalvelujen kysynnän kasvun ohella lastensuojelutapausten ja lastensuojelupalvelujen kysynnän lisääntyminen.

Lähde: THL
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy