Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa rokotusten keskeyttämistä
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa rokotusten keskeyttämistä

Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) ehdotukseen viitaten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa, että Pandemrix-rokotukset keskeytetään, kunnes on selvitetty, mistä narkolepsia-tapausten lisääntyminen lapsilla ja nuorilla johtuu.

Keskeyttäminen on varotoimenpide, kunnes asiaa on riittävästi selvitetty.

Tällä hetkellä emme ole epidemiatilanteessa, joten välitöntä rokotustarvetta ei Suomessa ole. Lisäksi suuri osa väestöstä on joko rokotusten myötä tai taudin sairastamisen kautta suojassa sikainfluenssavirukselta. Yksilöllisen harkinnan perusteella rokotetta voidaan kuitenkin käyttää, esimerkiksi epidemia-alueille matkustaville.   

Narkolepsia-tapausten arvioitu lisääntyminen voi johtua eri syistä: itse sikainfluenssasta, rokotuksista, rokotusten ja infektioiden yhteisvaikutuksesta tai jostakin muusta tekijästä. Tiedetään, että infektiot aiheuttavat narkolepsiaa.

Tähän mennessä THL:n haittavaikutusrekisteriin on ilmoitettu kuusi tapausta, joissa narkolepsia on ilmaantunut rokotuksen jälkeen. Tämä vastaa vuosittaista narkolepsian normaalia ilmaantuvuutta. Tämän lisäksi on kuitenkin saatu muuta tietoa noin yhdeksästä tapauksesta, joilta on myös rokotustiedot.  Kaikkien narkolepsiaan sairastuneiden lasten oireet ovat alkaneet jo vuodenvaihteessa.

Narkolepsia-ilmoitukset THL:n tietoon viime viikolla

Tähän mennessä maailmassa ainakin 90 miljoonaa ihmistä on saanut Pandemrix-rokotteen. Heistä lapsia on yli 4 miljoonaa. Euroopassa Pandemrix-rokotetta on annettu ainakin 30 miljoonalle ihmiselle. Euroopan lääkeviraston EMA:n mukaan elokuun alkuun mennessä ei merkittäviä turvallisuusongelmia ollut ilmennyt. Elokuussa Ruotsista raportoitiin 6 narkolepsia-tapausta, joilla oli ajallinen yhteys pandemiarokotuksiin.

THL sai toukokuussa yhden haittavaikutusilmoituksen, jossa narkolepsian oireet olivat alkaneet rokotuksen jälkeen. Viime viikon lopulla ja tämän viikon alussa THL sai 5 haittavaikutusilmoitusta, joissa narkolepsialla ja rokotteella on ajallinen yhteys.

Kausi-influenssarokotussuositukset pysyvät ennallaan

Kausi-influenssarokotussuosituksiin ei tule muutoksia. Sikainfluenssaa vastaan voi suojautua kausi-influenssarokotteella joka tänä vuonna sisältää myös sikainfluenssarokotteen. Kausi-influenssarokotteen tyyppisiä sikainfluenssarokotteita annettiin Yhdysvalloissa kuluneena talvena 29 miljoonalle lapselle eikä narkolepsian lisääntymiseen viittaavia merkkejä ole ilmennyt.

Narkolepsia-tapausten lisääntymistä selvitetään eri tavoin

Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian mahdollista yhteyttä tutkitaan Suomessa lastenneurologien ja THL:n asiantuntijoiden yhteistyönä. Alustavienkin tulosten saanti kestää useita kuukausia. THL käyttää myös kansainvälisiä yhteyksiään lisätietojen saamiseksi ja tutkimustulosten välittämisessä muiden maiden rokotusohjelmien käyttöön.

Rokotusten vaikutus pandemiatilanteeseen

Euroopassa ei ole raportoitu sikainfluenssaa viime toukokuun jälkeen. Eteläisellä pallonpuoliskolla ja tropiikissa sikainfluenssaa on viime kuukausina esiintynyt lukuisissa maissa, usein yhdessä kausi-influenssavirusten kanssa. Äskettäin Uudessa Seelannissa on ilmaantunut selvä sikainfluenssan epidemia-aalto erityisesti alueilla, joissa viime vuoden epidemia oli lievä, ja eräissä Intian osavaltioissa on kohtalaisen voimakkaita sikainfluenssaepidemioita. Sikainfluenssa H1N1 –virus näyttää korvanneen aiemman kausi-influenssana kiertäneen H1N1-alatyypin. Syksyllä alkavana pohjoisen pallonpuoliskon kausi-influenssa-aikana tulee todennäköisesti esiintymään sekä sikainfluenssaa että H3N2–alatyyppiä.

Suomen vuoden 2009 sikainfluenssaepidemian vaikutusten alustavissa analyyseissa ensimmäisten joukossa rokotettujen raskaana olleiden vakavia sairastumisia tapahtui selvästi vähemmän kuin maissa, joissa ensimmäinen epidemia-aalto esiintyi ennen rokotuksien käyttöönottoa. Rokotusten vaikutuksesta sairastumisen ja kuolemien ehkäisemiseen on meneillään tutkimuksia eri maissa.

Lähde: THL

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy