Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Masennusoireet ennustavat nuoren päihteiden käyttöä
Masennusoireet ennustavat nuoren päihteiden käyttöä

Vakavan masennuksen lisäksi nuorten haitallisiksi kokemat masennusoireet ennustavat merkittävästi päivittäistä tupakointia, usein toistuvaa alkoholinkäyttöä, säännöllistä humalajuomista sekä nuuskan ja huumeiden käyttöä.

Tutkimusten mukaan mielenterveyden häiriöistä kärsivät nuoret aloittavat tupakoinnin terveitä ikätovereitaan aikaisemmin. Heidän tupakointinsa etenee todennäköisemmin säännölliseksi ja he polttavat ikätovereitaan enemmän.

Masennustilat ovat kansanterveydellisesti keskeinen nuorten mielenterveyden ongelma,
mutta vain harva on hoidon piirissä. Sekä masennus että tupakointi ovat huomattavia varhaisen kuolleisuuden aiheuttajia. Tupakointi liittyy usein alkoholin käyttöön, joka on merkittävä tekijä nuoren itsetuhoisessa käyttäytymisessä. Mielenterveyden häiriöiden oireet muistuttavat tupakan ja monen muu päihteen vieroitusoireita.

Terveyden edistämistä mielenterveystyöhön

Jos tupakointi mielletään vain pahaksi tavaksi ja tottelemattomuudeksi eikä terveysvaaraksi, moni mielenterveydeltään horjuva nuori voi kokea olevansa paha ja huono. Tupakoinnin salailu voi aiheuttaa nuoressa yleisemmänkin salailun ja itsellekin valehtelemisen kierteen.

Väestöstä tupakoi päivittäin noin 20 %, mutta depressiopotilaista 40-50 % ja lähes 90 % skitsofreniaa sairastavista. Tilastojenkin mukaan psykoosipotilaat voivat huonosti. Muuhun väestöön verrattuna heillä on enemmän diabetesta, ylipainoa, elintapoihin liittyviä syöpiä ja valtaosa heistä myös tupakoi. Itsemurhien määrä on heidän keskuudessaan kahdeksankertainen muuhun väestöön verrattuna.

Psykiatriset potilaat ovat perusterveydenhoidossa ja sairaanhoitopiirien hoidoissa väliinputoajia. Heillä on muutenkin vaikeuksia käyttää hyvinvointia lisääviä palveluita.

Tupakkatuotteiden käytön loppuminen realistinen tavoite

Suomi on maailman ensimmäisenä maana ottanut poliittiseksi tavoitteeksi tupakkatuotteiden käytön loppumisen. Tavoite tarkoittaa, että tupakkatuotteiden käyttö vähenisi noin 10 % vuodessa, jolloin tupakkatuotteita käyttävien määrä olisi vuonna 2040 noin yhden prosentin luokkaa.


Lähde: Suomen ASH ry

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy