Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Sisäilma kosteammaksi kotikonstein
Sisäilma kosteammaksi kotikonstein

Pakkasilma tuntuu hengityksessä, iholla ja silmissä.

Talvella myös sisäilma muuttuu kuivaksi, mistä seuraa nenän karstaisuutta sekä ihon ja silmien kuivuutta. Tilannetta voi hieman helpottaa huolehtimalla oikeasta lämpötilasta ja ilmankosteudesta sisätiloissa.

Ulkoilmaan sitoutuneen veden määrä vähenee kylmällä ilmalla. Samalla myös sisäilman kosteus pienenee. Varsinkin allergiset ja astmaa sairastavat huomaavat ilman kuivumisen nenän karstaisuutena sekä ihon ja silmien kuivumisena, mutta myös terveet voivat saada samoja oireita.

Jos sisäilma alkaa tuntua liian kuivalta, avuksi voi ottaa ilmankostuttimen. Kuumahöyrystävä ilmankostutin on paras, koska mikrobit eivät elä kuumassa vedessä. Muun tyyppisissä kostuttimissa mikrobikasvun vaara on suurempi – ja mikrobit puolestaan leviävät ilmankostuttimesta huoneilmaan.

Sisäilman kosteus ei saa nousta yli 45 prosentin, jotta talon kylmiin rakenteisiin ei ala tiivistyä kosteutta. Ilmankostuttimen ohessa on siis hyvä hankkia myös suhteellisen ilmankosteuden mittari.

Säädä huoneiston lämpötila oikein

Moni uskoo sähköpattereiden kuivattavan ilmaa enemmän kuin vesikiertoiset patterit. Tämä on väärä uskomus, sillä vesikiertoisten pattereiden vesi pysyy patterin sisällä, eikä siis mitenkään vaikuta sisäilman kosteuspitoisuuteen.

Jos patterit paahtavat täysillä, lämpötilaa on hyvä laskea 21-22 asteeseen. Siten voidaan hieman vaikuttaa sisäilman kosteuteen.

Toinen yleinen olettamus on, että ilmankosteutta voisi nostaa lämpöpattereille asetetuilla vesilaseilla. Näin haihtuvan veden määrä on kuitenkin melkoisen pieni, eikä riitä parantamaan sisäilman mukavuutta.

 Lähde: Allergia- ja Astmaliitto

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy