Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Sairaalat onnistuneet lyhentämään hoitojonoja
Sairaalat onnistuneet lyhentämään hoitojonoja

Kansalaisten pääsy erikoissairaanhoitoon on nopeutunut. Tilanne on nyt parempi kuin lähes koko hoitoonpääsyä koskevan lainsäädännön voimassaoloaikana.

Odotusajat ovat lyhentyneet erityisesti silmätautien erikoisalalle, lähinnä kaihileikkauksiin sekä kirurgian erikoisalalle. Merkittävää on, että HUS on pystynyt hoitamaan lähes kaikki yli puoli vuotta hoitoa odottaneet syksyn 2010 aikana.

Hoidon käynnistymisen nopeutuminen näkyi myös lähetteiden käsittelyaikojen sekä ensimmäisen käynnin odotusaikojen lyhentymisenä. 

Vuoden 2010 lopussa oli 1 245 henkilöä odottanut yli puoli vuotta hoitoonpääsyä sairaanhoitopiirien sairaaloihin, mikä oli lähes 3 300 vähemmän kuin elokuun lopussa. Pitkään odottaneiden hoitojonon lyhenemisestä 53 prosenttia kohdistui silmätautien erikoisalalle. 17 sairaanhoitopiirissä tilanne parani tai pysyi lähes ennallaan ja vain kolmessa huononi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä yli puoli vuotta hoitoa odottaneita henkilöitä oli joulukuun lopussa ainoastaan 17, mikä oli noin 2 400 vähemmän kuin elokuussa. HUS hoiti syksyn aikana yli 1 500 silmätautien erikoisalan potilasta, jotka olivat odottaneet yli puoli vuotta hoitoa. Valtaosa näistä oli kaihipotilaita.

Toiseksi eniten pitkään odottaneiden hoitojonoa pystyi lyhentämään Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, jossa yli puoli vuotta hoitoa odottaneita potilaita oli vain 54. Pitkään odottaneiden hoitojonoja onnistuttiin lyhentämään myös Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiireissä.

Hoitojonotilanne heikentyi oleellisesti ainoastaan Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä. Kymenlaaksossa oli joulukuun lopussa 236 henkilöä odottanut hoitoa yli puoli vuotta, mikä oli 161 enemmän kuin elokuun lopussa. Hoitojonojen kasvu kohdistui pääsääntöisesti kirurgian erikoisalalle.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa tarpeelliseksi todettu hoito on lain mukaan järjestettävä viimeistään kolmen kuukauden kuluessa. Kiireellisessä tapauksessa hoitoon on kuitenkin päästävä välittömästi. Joulukuun lopussa 56 lasta ja nuorta odotti yli kolme kuukautta pääsyä lasten- ja nuorisopsykiatriseen hoitoon sairaanhoitopiireihin.

Perusterveydenhuollon yhteydessä toteutettavasta erikoissairaanhoidosta hoitoonpääsyä koskevat tiedot kerättiin 31 yksiköstä. Niissä oli 883 henkilöä odottanut joulukuun lopussa hoitoonpääsyä yli puoli vuotta. Näistä 25 prosenttia odotti hoitoonpääsyä Helsingin terveyskeskukseen.

Lähde: THL

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy