Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Huonolaatuinen uni on vakava terveysriski
Huonolaatuinen uni on vakava terveysriski

Uniapnea on kansantauti, jota sairastaa noin 150 000 suomalaista. Hoitamattoman uniapnean aiheuttama huonolaatuinen yöuni on vakava terveysriski, joka lisää sydän- ja verisuonitauteja ja jopa ennenaikaisia kuolemia, tyypin 2 diabetesta, tapaturmia sekä sairauspoissaoloja.

Moni suomalainen sairastaa uniapneaa tietämättään ja tauti jää usein diagnosoimatta. Uniapnean tunnistaminen ei ole vaikeaa ja sitä hoidetaan lääkkeettömästi ylipainehoidolla.

Katkonainen yöuni heikentää unen laatua

Uniapnealla tarkoitetaan toistuvia unenaikaisia vähintään 10 sekuntia kestäviä hengityskatkoksia (apnea) tai hengityksen vaimentumia, jotka johtuvat ylähengitysteiden ahtautumisesta unen aikana. Uniapneaoireyhtymästä puhutaan, kun hengityskatkot toistuvat ja aiheuttavat muita oireita kuten esim. väsymystä ja keskittymisvaikeuksia. Tavallisin unenaikaisen hengityskatkoksen syy on hengitysteiden ahtautuminen nielun kudosten painuessa tukkoon. Tämä on erityisen tavallista ylipainoisilla. Hengityskatkon aikana uni muuttuu pinnallisemmaksi ja potilas saattaa havahtua lähes hereille satoja kertoja yön aikana. Unen pysyessä pitkään pinnallisena uni ei virkistä ja suorituskyky huononee valveilla ollessa.

Väsymys on vakava terveysriski koko keholle

Uniapneapotilaan sydän joutuu yöllä kovaan rasitukseen yrittäessään syketasoa nostamalla korvata hengityskatkoksen aiheuttamaa hapenpuutetta. Levon sijasta sydän rasittuu. Pitkään kestänyt yöllinen rasitus voi johtaa jopa sydänkohtaukseen.

Huonolaatuinen yöuni vaikuttaa myös elimistön sokeriaineenvaihduntaan. Uniapneapotilailla on tavallista enemmän diabetesta, joka ei näytä selittyvän pelkästään lihavuudella. Unen laatu ja sen vaikutukset terveyteemme tulisi tunnistaa yhtä tärkeänä osana elämää kuin terveellinen ruoka ja riittävä liikunta.

Uniapnean hyvällä hoidolla on mahdollisuus palauttaa virkeys elämään

Uniapneapotilaan oireita voidaan osittain hoitaa kiinnittämällä riittävästi huomiota potilaan elintapoihin ja painonhallintaan. Muutoin uniapnean tavallisin hoitomuoto on nukkuessa naamarin kautta annettava ylipainehoito (CPAP). Sillä voidaan hoitaa tehokkaasti myös vaikeaa uniapneaa sairastavat potilaat, joilla elämäntapamuutokset eivät yksinään riitä hoidoksi. Valikoituja potilaita voidaan auttaa uniapneakiskolla, joka estää leuan liiallista taaksepainumista nukkuessa tai erilaisin leikkaushoidoin. Hoitoon ei kuulu lääkkeitä. Hoidon avulla hengityskatkoksista johtuva heräily vähenee ja unen laatu paranee merkittävästi.

Lähde: ResMed Oy

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy