Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Liikunta ehkäisee tapaturmia, mutta liikunnan tapaturmavaarat on myös tunnistettava
Liikunta ehkäisee tapaturmia, mutta liikunnan tapaturmavaarat on myös tunnistettava

Liikunta ehkäisee ja aiheuttaa tapaturmia. Liikuntaharjoittelu on todettu tehokkaimmaksi yksittäiseksi keinoksi ehkäistä iäkkäiden kaatumisia. Tehokas liikuntaharjoittelu sisältää sekä tasapainokykyä että lihaskuntoa ylläpitävää ja parantavaa harjoittelua.

Nuorilla liikuntatilanteissa aiheutuu kuitenkin merkittäviä määriä tapaturmia.
 

Kaatuminen on yli 65-vuotiaiden yleisin tapaturmaisen kuoleman syy. On arvioitu, että joka kolmas yli 65-vuotias kaatuu vuoden aikana vähintään kerran. Monipuolinen liikuntaharjoittelu, joka sisältää tasapainoharjoittelua, on tehokkaimpia kaatumisten ehkäisykeinoja. Sillä voidaan tutkimusten mukaan ehkäistä jopa 30 prosenttia iäkkäiden kaatumisista. Kaatumisten ehkäisyssä on tärkeää arvioida yksilöllisesti kaatumisvaara ja sen mukaan valita ehkäisykeinot. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämä Ikinä-toimintamalli ohjaa kaatumisvaaran arvioinnissa ja tarjoaa keinoja iäkkäiden turvalliseen liikkumiseen ja kaatumisten ehkäisyyn.

Kaatumisten ehkäisytoimien tulee olla osa iäkkään hyvää terveydenhoitoa ja hoivaa. Tehokasta ja tuloksellista kaatumisten ehkäisy on silloin, kun siihen osallistuvat iäkäs itse, hänen läheisensä sekä kaikki iäkkään henkilön terveydestä, toimintakyvystä ja hyvinvoinnista huolehtivat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Omaiset voivat tukea iäkkään kaatumisten ehkäisyä kannustamalla häntä liikkumaan vaikkapa lähtemällä yhdessä ulos kävelylle tai kuntosalille. 
Liikunnan terveysvaikutukset ovat kiistattomat, mutta sen aiheuttamat terveyden menetykset ovat suuret. Yli 15–vuotiaille suomalaisille sattuu lähes 350 000 liikuntatapaturmaa vuosittain, erityisen paljon nuorille aikuisille. Reilu kolmannes kaikista liikuntatapaturmista sattuu 15–25-vuotiaille. Nuorten naisten liikuntatapaturmat ovat merkittävästi lisääntyneet 20 viime vuoden aikana. Vuonna 2009 toteutetun Kansallisen uhritutkimuksen mukaan nuorten naisten liikuntatapaturmien määrät ovat saavuttamassa nuorten miesten tason.

Liikunta on terveyttä edistävää kun samalla pidetään mielessä sen mahdolliset riskit. Liikuntatapaturmien ehkäisyn keinot tunnetaan hyvin. On aika toimia niin, että liikuntatapaturmat kääntyvät Suomessa laskuun.

Lähde: THL

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy