Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Joka kolmas kipuoireinen on myös masentunut
Joka kolmas kipuoireinen on myös masentunut

Joka kolmannella tuki- ja liikuntaelimistön kipua potevalla aikuisella on samanaikaisesti masennusta.

Kipu ja masennus yhdessä esiintyessään heikentävät voimakkaasti työkykyä ja lisäävät terveydenhuollon palveluiden käyttöä. Tiedot käyvät ilmi Työterveyslaitoksen julkaisemasta selvityksestä.
 

Suomen työpaikoilla on noin 300 000 yli 30-vuotiasta työntekijää (n. 15 % työssäkäyvistä), joilla on sekä kipua että masennusoireita. He kokevat työkykynsä keskimääräistä huonommaksi, käyvät lääkärissä ja jäävät työkyvyttömyyseläkkeelle muita useammin. Ilmiö lisääntyy selvästi iän myötä, osoittaa tutkimus.

Tutkijat korostavat, että työkyvyn säilyttämiseksi on erittäin tärkeää tunnistaa kivun ja masennuksen samanaikaisuus:

Hyvin moni masentunut, arviolta jopa kolme neljästä, hakeutuu lääkäriin pelkästään fyysisten tuntemusten takia. Yleisin oire on tuki- ja liikuntaelimistön kipu.

Mieliala vaikuttaa selvästi koetun kivun voimakkuuteen ja kivun aiheuttamaan toiminta- ja työkyvyttömyyteen. Fyysisen vaivan hoitamisen ohella masennuksen seulonta jo ensimmäisten kipukäyntien yhteydessä olisikin suositeltavaa.

Pitkittyvä kipu saattaa masentaa, mutta yhtä lailla masentunut herkistyy kivulle tai voimavarat eivät riitä sen hallintaan ja hoitoon. Syy- ja seuraussuhteiden etsimistä tärkeämpää on kuitenkin ymmärtää se, että jos kivun kanssa samanaikaisesti esiintyvää masennusta ei tunnisteta ja hoideta ajoissa, työelämästä syrjäytymisen riski kasvaa voimakkaasti.

Naiset käyvät lääkärissä, miehet jäävät työkyvyttömyyseläkkeelle

Naiset raportoivat kipua ja masentuneisuutta ja käyttävät terveydenhuollon palveluja useammin kuin miehet. Kuitenkin kipua ja masentuneisuutta potevien miesten työkyky näyttää olevan selvemmin uhattuna kuin naisten.   
 
Miehillä, joilla oli sekä kipua että masentuneisuutta, oli seurantajakson aikana sairauspoissaolopäiviä yli kaksi kertaa enemmän kuin niillä, joilla oli vain kipua, ja kolme kertaa enemmän kuin niillä miehillä, joilla ei ollut kumpaakaan. Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen oli vastaavasti yleisempää miehillä kuin naisilla.

Kattava tutkimusaineisto

Raportissa esitetyt tulokset perustuvat yli 17 000 suomalaisen tietoihin, jotka on poimittu kahdesta edustavasta väestöaineistosta, kansallisesta Terveys 2000 -tutkimuksesta ja siihen liitetyistä rekisteritiedoista vuosilta 2000-2009 sekä Työterveyslaitoksen kolmen vuoden välein (1997-2009) toteuttamista Työ ja Terveys -haastattelututkimuksista.

Tutkimus tarjoaa ensimmäistä kertaa tietoa suomalaisen aikuisväestön tuki- ja liikuntaelinten kivun ja masentuneisuuden yhteisesiintyvyydestä ja sen merkittävistä kansanterveydellisistä seuraamuksista.  Tutkimuksen mukaan suomalaisesta aikuisväestöstä 23 prosenttia kokee samanaikaista kipua ja masentuneisuutta, työssäkäyvistä 15 prosenttia. Sosiaali- ja terveysministeriö rahoitti tutkimusta.

Lähde: Työterveyslaitos
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy