Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Runsas maitotuotteiden käyttö raskausaikana voi suojata lasta maitoallergialta
Runsas maitotuotteiden käyttö raskausaikana voi suojata lasta maitoallergialta

Äidin raskauden aikaisella ruokavaliolla on yhteys lapsen maitoallergiariskiin, osoittaa Helsingin yliopistossa lokakuun lopulla tarkastettava väitöstutkimus.

Ruokavalion vaikutus on kuitenkin erilainen riippuen siitä, esiintyykö äidillä itsellään allergiaa tai astmaa vai ei.
 

Suomalaislapsista noin 2-6 prosenttia on allergisia lehmänmaidolle. Väitöstutkimuksessa selvitettiin, saadaanko vanhempien täyttämillä kyselykaavakkeilla luotettavaa tietoa lasten maitoallergiasta, onko äidin raskauden ja imetyksen aikaisella ruokavaliolla yhteyttä lapsen maitoallergian riskiin sekä kuinka tarkasti perheissä noudatetaan maitoallergisten lasten ruokavaliota.

 Äidin imetyksen aikaisella ruokavaliolla ei näytä olevan yhteyttä lapsen maitoallergian riskiin. Sen sijaan runsas maitovalmisteiden käyttö raskausaikana saattaa suojata lasta maitoallergialta; tämä suojaava yhteys näkyi kuitenkin vain ei-allergisten äitien ja heidän lastensa kohdalla. Toisaalta allergisilla äideillä kalan käyttö oli suojaavassa yhteydessä lapsen maitoallergian riskiin. 

Yhdeksän kymmenestä perheestä – vanhempien iästä ja koulutustasosta riippumatta – noudatti lapselle suunniteltua ruokavaliota hyvin tarkasti. Maitoallergisten lasten D-vitamiinin, kalsiumin ja B2-vitamiinin saanti ei aina ole riittävää välttämisruokavalion aikana eikä sen jälkeen.

Tutkimus tehtiin vuosina 1997 – 2004 Tampereen ja Oulun yliopistollisissa sairaaloissa sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella osana DIPP-ravintotutkimusprojektia (Type 1 Diabetes Prediction and Prevention). Äidin raskauden- ja imetyksen aikaisen ruokavalion ja lapsen maitoallergian riskin välisten yhteyksien selvittämiseksi äitien ruokavaliota kartoitettiin ruoankäytön frekvenssikyselyllä kahdeksannella raskauskuulla sekä imetyksen aikana lapsen ollessa kolmen kuukauden ikäinen. Tieto lapsen maitoallergiasta perustui KELA:n rekistereihin sekä vanhemmilta saatuihin tietoihin.

 

Lähde. Helsingin yliopisto

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy