Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Aspiriinista apua periytyvässä paksusuolisyövässä
Aspiriinista apua periytyvässä paksusuolisyövässä

Laaja kansainvälinen tutkimus on ensimmäistä kertaa osoittanut, että aspiriinin säännöllinen syönti vähentää syöpäriskiä henkilöillä, joilla on periytyvä alttius paksusuolen syöpään.

The Lancet -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana noin tuhat henkilöä, joilla on perinnöllinen alttius paksusuolisyöpään. Osa söi aspiriinia, osa lumelääkettä. Aspiriinin syönti puolitti syöpäriskin.

Tutkimustulos koskee ainoastaan suolistosyövän geeninkantajia. Suomessa arvioidaan olevan noin 5 000 geeninkantajaa. Useimmille suomalaisille tutkimustulos ei siis merkitse näyttöä aspiriinin hyödystä syöpäriskin alentamisessa.

Euroopan Unionin rahoittama ja Newcastlen yliopiston rahoittama CAPP2-tutkimuksessa oli potilaita 16 maasta. Pisimmillään seuranta-aika oli kymmenen vuotta. Suomesta mukana oli 160 potilasta. Suomessa on 1980-luvulta asti järjestelmällisesti tutkittu periytyvää paksusuolisyöpää. Suomalais-amerikkalainen tutkimusryhmä löysi 1994 ensimmäisenä suolistosyövälle altistavat geenit. Suomessa on tiedossa 180 sukua ja noin 2 500 henkilöä, joilla on tämä periytyvä alttius.

Todisteita aspiriinin tehosta on kerätty viimeiset 20 vuotta ja tämä tutkimus oli tärkeä puuttuva pala. Tutkimus kuitenkin jatkuu ja monia asioita on myös vielä selvittämättä, muun muassa, mikä olisi paras mahdollinen aspiriinin määrä.

Geenivirheen kantajat ovat terveitä, mutta heillä on korkea riski sairastua nuorena, keskimäärin 30-50-vuotiaana. Nuorin suolistosyöpään sairastunut on ollut 19-vuotias. Jos suvussa on useassa sukupolvessa suoli- tai kohtusyöpään nuorena sairastuneita, kannattaa neuvotella lääkärin kanssa tai ottaa yhteyttä Syöpäjärjestöjen valtakunnalliseen neuvontapalveluun tai maakunnallisiin neuvonta-asemiin.

Lähde: Syöpäjärjestöt
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy