Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Sähköinen resepti pian kaikkien kansalaisten käytössä
Sähköinen resepti pian kaikkien kansalaisten käytössä

Sähköinen resepti (eResepti) helpottaa jo satojen tuhansien kansalaisten arkea. Reseptejä on kirjoitettu noin 200 000 Turussa ja Kotkassa sekä Itä-Savon, Länsi-Pohjan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla.

Puolella Suomen apteekeista on jo valmiudet toimittaa eReseptejä.
 

Kuluvana vuonna eResepti otetaan käyttöön vielä 174 000 asukkaan Kanta-Hämeessä. Ensi vuoden aikana käyttöönotot etenevät ripeästi ympäri Suomea. Myös HUS:n 1,5 miljoonan asukkaan alue liittyy käyttäjien joukkoon.

Kansalaiset hyötyvät sähköisestä reseptistä monella tavalla. Sähköinen resepti  parantaa oman lääkityksen hallintaa, kun kaikki eReseptitiedot löytyvät sähköisestä Reseptikeskuksesta. Suojattu tiedonsiirto takaa toiminnan turvallisuuden. eReseptin käyttö parantaa hoidon jatkuvuutta ja tiedonkulkua. Samalla vältetään päällekkäinen lääkitys ja lääkkeiden haitalliset yhteisvaikutukset.

Potilas voi katsoa omia reseptitietojaan internetissä

Potilas voi katsoa omia tietojaan ja tulostaa niistä yhteenvedon Omien tietojen katselusta osoitteesta www.kanta.fi. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla.  Palvelusta voi myös seurata mitkä apteekit ja terveydenhuollon yksiköt ovat potilaan tietoja käsitelleet.  Omaa tietokonetta ja internet-yhteyttä ei kuitenkaan välttämättä tarvita. Potilas saa halutessaan yhteenvedon sähköisistä resepteistään paperilla apteekeista tai terveydenhuollosta.

Sähköistä lääkemääräystä koskevan lain mukaan apteekkien tulee ottaa eResepti käyttöön 1.4.2012 mennessä. Julkinen terveydenhuolto ottaa eReseptin käyttöön huhtikuuhun 2013 mennessä ja yksityinen sektori huhtikuuhun 2014 mennessä.

Lähtökohtana eReseptin suunnittelutyössä on ollut, että eResepti on toiminnallisuudeltaan käytettävä ja turvallinen niin kansalaisille kuin ammattilaisillekin.  Terveydenhuollon yksiköissä ja apteekeissa on hyvin erilaisia ja eri-ikäisiä tietojärjestelmiä. Niiden saattaminen yhteentoimiviksi niin, että tiedot voidaan tallentaa keskitettyyn tietokantaan, on ollut haastava tehtävä.

Sähköinen resepti on osa rakenteilla olevaa Kansallista Terveysarkistoa


Sähköinen resepti on osa Kansallista Terveysarkistoa (KanTa), joka on yhteinen nimitys terveydenhuollon ja apteekkien käyttöön tuleville valtakunnallisille tietojärjestelmäpalveluille. Palveluita ovat eReseptin ja kansalaisen Omien tietojen katselun lisäksi sähköinen potilastiedon arkisto (eArkisto), joka tulee käyttöön vaiheittain vuoteen 2015 mennessä.

eResepti pähkinänkuoressa


   - Lääkäri kirjoittaa potilaalle eReseptin. Sen tiedot tallennetaan valtakunnalliseen Reseptikeskukseen.
   - Potilaan kokonaislääkitys tarkistetaan tarvittaessa Reseptikeskuksesta. Tietoja voivat katsoa terveydenhuollossa ainoastaan potilasta hoitavat lääkärit potilaan suostumuksella.
   - Potilas saa potilasohjeen, jossa on tiedot määrätystä lääkkeestä. Potilasohje nopeuttaa asiointia apteekissa, mutta se ei ole välttämätön. Kela-kortti tarvitaan edelleen lääkekorvausten saamiseksi.
   - Apteekista lääkkeen voi noutaa potilas tai joku muu hänen puolestaan. Puolesta asioivalla on oltava joko potilasohje tai potilaan Kela-kortti, jolla hän osoittaa oikeuden lääkkeen noutamiseen.
    -Apteekissa farmaseutti tai proviisori hakee eReseptin tiedot Reseptikeskuksesta ja tallentaa sinne lääkkeen toimitustiedot. Lääkkeen tiedot tulostetaan lääkepakkaukseen kiinnitettävälle tarralle.
   - Kaikki tiedonsiirto terveydenhuollon, apteekkien ja Reseptikeskuksen välillä tapahtuu suojattuna tunnistettujen osapuolten kesken.
   - Täysi-ikäinen henkilö voi katsella omia Reseptikeskuksessa olevia tietojaan Omien tietojen katselussa osoitteessa www.kanta.fi.  Palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla.
   - eReseptin uusimista voi pyytää apteekista tai terveydenhuollosta.

Lähde: Kela
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy