Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Tiukka asekontrolli ehkäisisi itsemurhia
Tiukka asekontrolli ehkäisisi itsemurhia

Vuonna 2009 Suomessa kuoli 191 henkilöä ampuma-aseella tehtyyn itsemurhaan. Näistä 96 prosenttia oli miehiä.

Ampumalla tehdyt itsemurhat ovatkin Suomessa selvästi yleisempiä kuin muissa Pohjoismaissa.
 

Myös käsiaseita on siviilien omistuksessa Suomessa paljon: Suomi kuuluu asetiheydeltään kymmenen kärkimaan joukkoon. Suomalaisten nuorten miesten itsemurhakuolleisuus on lähes kaksinkertainen Norjan ja Ruotsin vastaaviin lukuihin. Osana itsemurhien ja tapaturmien ehkäisyä on syytä kriittisesti arvioida, onko ihmisen koti paras paikka ampuma-aseen säilyttämiselle, varsinkaan nuorilla.

Asekontrollissa olisi tärkeä kiinnittää huomiota aseiden saatavuuteen, ikärajoihin, tiettyjen asetyyppien kieltämiseen ja aseiden säilytykseen liittyviin vaatimuksiin. Kokemukset esimerkiksi Norjasta ovat lupaavia: vuodesta 1999 alkaen toteutetun tiukan asekontrollin aikana miesten ampumalla tehdyt itsemurhat ovat vähentyneet yli puolella.

Nykyistä tiukempi asekontrolli vähentäisi suomalaisten, erityisesti miesten, itsemurhia ja itsemurhayrityksiä, mutta myös ehkäisisi tapaturmia ja parantaisi yleistä turvallisuutta. Lisääntynyt asekontrolli voisi myös vähentää laittomien aseiden määrää. Itsemurhien ehkäisytyössä saavutetaan parhaiten tuloksia, kun suunnataan toimet yleisimpiin ja vaarallisimpiin itsemurhakeinohin. Suomessa tämä tarkoittaa erityisesti toimenpiteitä ampuma-aseilla tehtyjen itsemurhien vähentämiseksi aseiden saatavuutta rajoittamalla.

Lähde: THL

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy