Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Masennus ja alkoholiriippuvuus nostavat kuolemanriskin kaksinkertaisiksi
Masennus ja alkoholiriippuvuus nostavat kuolemanriskin kaksinkertaisiksi

Masennushäiriöihin ja alkoholiriippuvuuteen liittyi tuoreen tutkimuksen mukaan lähes kaksinkertainen kuolleisuus muuhun väestöön verrattuna.

Tuoreen tutkimuksen mukaan masennus ja alkoholihäiriöt kasvattivat kuolemanriskiä yhtä paljon kuin sydän- ja keuhkotaudit.
 

Paniikkihäiriöstä, sosiaalisten tilanteiden pelosta tai yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä kärsivien kuolleisuusluvut eivät sen sijaan olleet merkittävästi suurempia kuin muulla väestöllä, mutta heillä havaittiin enemmän epäluonnollisista syistä johtuvia kuolemia, kuten onnettomuuksia ja itsemurhia.

Masennuksesta ja alkoholiriippuvuudesta kärsivien ylikuolleisuutta ei osata täysin selittää, mutta tämä tutkimus osoitti, että syynä eivät ole ainoastaan epäterveelliset elämäntavat, kuten tupakointi ja ylipaino. Mielenterveysongelmista kärsivien voi kuitenkin olla vaikeampi pitää huolta terveydestään sairauksiin liittyvien motivaatio- ja muistiongelmien vuoksi. Mielenterveysongelmat tulisikin terveydenhuollossa ottaa huomioon myös muita sairauksia hoidettaessa, esimerkiksi masennusta ja verenpainetautia sairastava henkilö tarvitsee erityistä tukea lääkityksensä toteutuksessa.

Tutkimukseen sen eri vaiheissa osallistui lähes 7500 suomalaista. Tutkimuksen seuranta-aika oli kahdeksan vuoden mittainen ja siinä huomioitiin sekä lievemmät että sairaalahoitoa vaatineet vakavammat mielenterveyden häiriöt. Tavallisesti merkittävimpinä pidetyt suurempaa kuolleisuutta selittävät tekijät eli tupakointi, painoindeksi ja somaattinen terveys, tulo- ja koulutustaso sekä siviilisääty oli vakioitu.


Lähde: THL
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy