Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Uusi testi paljastaa Alzheimerin vuosia ennen puhkeamista
Uusi testi paljastaa Alzheimerin vuosia ennen puhkeamista

VTT:n tutkimusryhmä on kehittänyt testin, jonka avulla Alzheimerin tauti voidaan paljastaa jopa vuosia ennen taudin puhkeamista.

Testissä etsitään verinäytteestä tiettyjä molekyylimerkkiaineita, jotka kielivät tautiriskistä.
 

Tutkijoiden mukaan määritys voi täydentää lääkärin tekemää kliinistä arviointia ja sen avulla voidaan tunnistaa henkilöt, joilla on merkittävä riski sairastua ja tarve lisäseurantaan.

Oksidatiivinen stressi vaikuttaa taudin syntyyn

Tutkimusryhmä hyödynsi metabolomiikkaa, joka on tehokas menetelmä pienikokoisten aineenvaihduntatuotteiden määrittämiseen. Havaintojen perusteella kartoitettiin Alzheimerin taudin etenemiseen liittyvä veren aineenvaihduntatuotteiden profiili keräämällä verinäytteet henkilöiltä, jotka oli diagnosoitu Alzheimerin tautia sairastaviksi, MCI-potilaiksi tai terveiksi verrokeiksi.

Tutkimukseen osallistuneista 143 MCI-potilaasta 52 potilaan tila eteni Alzheimerin taudiksi 27 kuukautta kestäneen seurantajakson aikana. Tutkimuksessa löydetyistä kolmesta aineenvaihdunnan merkkiaineesta kehitettiin Alzheimerin taudin etenemisen ennustava malli.

Löytö tehtiin aineenvaihduntareittien analysoinnin yhteydessä.

Varhainen havaitseminen on tärkeää

Vaikka Alzheimerin tautia ei tällä hetkellä voida ehkäistä, varhainen taudin havaitseminen on silti erittäin tärkeää sairauden puhkeamisen viivyttämiseksi lääkehoidon ja elämäntapamuutosten avulla tai uusien Alzheimerin tautiin käytettävien lääkkeiden tehon arvioimiseksi.

Tutkijoiden mukaan Alzheimerin taudin etenemiseen liittyvien varhaisten aineenvaihduntareittien selvittäminen voi myös auttaa kehittämään uusia hoitokeinoja.


Lähde: Muistiliitto ja Mediuutiset
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy