Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Veronkorotukset on tehokas keino vähentää tupakointia
Veronkorotukset on tehokas keino vähentää tupakointia

Veronkorotukset on yksi parhaimmista keinoista vähentää tupakointia, tupakan aiheuttamia haittoja kansanterveydelle ja tupakoinnista johtuvia terveysmenoja, kertoo Eurooppalainen tutkimushanke.

Hankkeen mukaan tupakan verotuksen tasainen, inflaatiota ja tulotason kasvua suurempi korottaminen vähentää tehokkaasti kulutusta.
 

Tupakan kulutus ei reagoi kovin vahvasti hinnankorotuksiin, mutta veroinstrumentin pitkäjänteinen ja johdonmukainen käyttö on hyvä keino vähentää tupakan kulutusta, kertovat Pricing Policies and Control of Tobacco in Europe (PPACTE) -hankkeen tulokset. Hankkeessa tutkittiin 11 läntisen Euroopan maan kokemuksia tupakan hinnankorotusten vaikutuksista kulutukseen.

PPACTE-hankkeen tulosten mukaan savukkeiden reaalihinnan nousu 10 prosentilla vähentää eri maissa savukkeiden kysyntää noin 3–4 prosenttia. Tämä lisää tupakkaveron tuottoa valtiolle ja tulee vähentämään ajan mittaan tupakan aiheuttamaa sairastavuutta ja sen aiheuttamia menoja. Irtotupakan veronkorotusten tulee olla savukkeiden veronkorotuksia suuremmat, sillä savukkeiden kuluttajat siirtyvät helposti irtotupakan kuluttajiksi. Savukkeiden kymmenen prosentin hinnankorotus lisää irtotupakan kulutusta Suomessa 17 prosenttia.

Hinnan lisäksi kotitalouksien käytettävissä olevat tulot vaikuttavat merkittävästi tupakkatuotteiden kysyntään. Käytettävissä olevien reaalitulojen kasvu 10 prosentilla lisää savukkeiden kysyntää keskimäärin 3–4 prosenttia, mutta vähentää irtotupakan kysyntää. Tulojen kasvaessa irtotupakan käyttäjillä näyttää olevan taipumus siirtyä savukkeisiin.

Tupakan verotuksen harmonisointi Euroopan maissa on PPACTE-hankkeen mukaan tärkeää, jotta matkustajatuonti ja salakuljetus eivät heikentäisi verotuksen vaikutusta ja vähentäisi valtion verotuloja.

Hinnan ohella myös tiedon lisääntyminen tupakoinnin terveyshaitoista ja tupakoinnin rajoittamistoimenpiteet ovat selvästi vähentäneet tupakan kulutusta. Useimmissa tutkituissa maissa tupakoinnin rajoitukset vähensivät savukkeiden kulutusta. Jos tupakoinnin rajoitusten indeksi (0−100) kasvaa maassa 10 pisteellä, savukkeiden kulutuksen arvioidaan vähenevän 2–3 prosenttia.

Esimerkiksi Suomessa tupakkalain säätämisen jälkeen toteutetut tupakoinnin rajoittamistoimet, kuten työpaikkatupakoinnin kieltäminen ja ravintolatupakoinnin rajoittaminen ja täyskielto ovat tutkimuksen selvästi vähentäneet savukkeiden kulutusta, mutta yksittäisten toimien merkitystä ja tehoa on vaikeaa erikseen arvioida.

Suomi on toteuttanut monet keskeiset tupakoinnin rajoittamistoimenpiteet ennen useimpia vanhoja EU-maita. Vasta 1990-luvun puolivälissä monet EU-maat ryhtyivät toteuttamaan toimia, jotka Suomessa oli toteutettu jo kaksikymmentä vuotta aiemmin tupakkalain myötä. Suomi on säilyttänyt johtavan asemansa tupakoinnin ehkäisyssä pitkälle 2000-luvulle, vain Irlanti ja Iso-Britannia ovat ajaneet ohi.

Lähde: THL

 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy