Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Suolistosyövän joukkotarkastukset aloitetaan
Suolistosyövän joukkotarkastukset aloitetaan

Syyskuun aikana aloitetaan Suomessa suolistosyövän joukkotarkastukset. Postin mukana jaettavan seulontatestin saa tänä vuonna noin 5000 ihmistä 20:ssä eri kunnassa. Seulonta on laatuaan ensimmäisiä maailmassa.

Peräsuolen ja paksusuolen syöpiin sairastuu vuosittain lähes 2500 ja kuolee noin tuhat suomalaista. Tauti on siinä mielessä erittäin katala, että se on usein alkuvaiheessa täysin oireeton ja liian pitkälle edenneenä sitä ei enää pystytä hoitamaan leikkauksella.

Paksusuolen ja peräsuolen syöpä on pääasiassa iäkkäiden ihmisten sairaus ja alttius sairastumiseen saattaa olla perinnöllinen. Syövän oireina ovat erilaiset vatsan toiminnan häiriöt, kuten vatsakipu, ummetus, vaihteleva ripuli ja ulostamisvaikeudet. Toisaalta voi esiintyä myös ulostamispakkoa, limaisia ja niukkoja ulosteita, vatsan turvotusta ja kouristelua sekä verta ulosteissa. Joskus syöpä saattaa aiheuttaa jopa suolitukoksen, jolloin uloste tulee pois oksennuksena.

Nyt alkavassa joukkoseulonnassa noin 5000 60 -69-vuotiasta miestä ja naista tulee saamaan postin mukana sekä tietoja seulonnasta että itse testin. Testin avulla selvitetään esiintyykö tutkimukseen oikeutetun henkilön ulosteessa piilevää verta. Testi tehdään kotona kolmena päivänä peräkkäin, jonka jälkeen se postitetaan seulontakeskukseen. Jos testin perusteella ilmenee aihetta jatkotutkimuksiin (suoliston tähystykseen), terveyskeskukset vastaavat niiden järjestämisistä.

Seulonnan organisaatiotahot arvelevat joukkotestien säästävän vuosittain noin 150 ihmisen hengen.

Alustavien tietojen mukaan vuonna 2004 suolistosyövän joukkotarkastuksiin osallistuvat: Hämeenkyrö, Juuka, Kangasala, Kuhmalahti, Luopioinen, Pälkäne, Sahalahti, Kannus, Luvia, Nivala, Pelkosenniemi, Savukoski, Pello, Raahe, Ruukki, Pyhäjoki, Siikajoki, Ruovesi, Sonkajärvi, Taipalsaari, Tampere ja Ylämaa.

Ja vuonna 2005 mukaan tulevat: Evijärvi, Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela ja Ypäjä, Himanka, Hämeenlinna, Hattula, Hauho, Janakkala, Kalvola, Lammi, Renko, Tuulos, Inari, Isojoki, Jalasjärvi, Joensuu, Järvenpää, Lapinlahti, Lapua, Nurmijärvi, Ranua, Salla, Seinäjoki, Nurmo, Ylistaro, Peräseinäjoki, Joroinen, Kauhajoki, Kontiolahti, Kruunupyy, Oravainen, Vöyri, Maksamaa, Rusko, Toijala, Virrat, Iisalmi, Vieremä, Pyhäselkä ja Kotka.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy