Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Amerikkalaiset ovat muuttaneet ruokailusuosituksiaan
Amerikkalaiset ovat muuttaneet ruokailusuosituksiaan

Amerikkalaiset viranomaiset ovat julkaisseet uudet ruokailusuositukset. Uusien suositusten tarkoituksena on saada tämä maailman ylipainoisin kansa kiinnittämään enemmän huomiota yhä pahenevaan epidemiaansa: ylipainoon.

Tutkimusten mukaan kaksi kolmesta amerikkalaisesta on ylipainoinen ja puolet amerikkalaisista ei saa tarpeeksi päivittäistä liikuntaa. Meillä tilanne ei ole vielä päässyt yhtä pahaksi. Mutta siitäkin huolimatta amerikkalaisten uuden ruokailu- ja liikuntasuositukset käyvät meille tänne Pohjolaankin.

Uudet amerikkalaiset ruokailusuositukset puhuvat painonhallinnasta kalorihallinnan ja liikunnan avulla. Ne eivät suosittele yhden ruokaryhmän esimerkiksi hiilihydraattien tai rasvojen karsimista ruokavaliosta. Hiilihydraattien kohdalla suositellaan nyt kokojyväviljaa ja rasvoissa, vain alle 10 prosenttia kaloreista pitäisi tulla rasvoista. Kuulostaako tutulle?

Uusien suositusten mukaan proteiinipitoisten ruokien tulisi olla mahdollisimman vähärasvaisia. Sokeria ja keinotekoisia makeutusaineita tulisi välttää mahdollisimman paljon. Mehujen sijasta suositellaan tuoreita hedelmiä. Ja pitkälle jalostettujen tuotteiden sijasta amerikkalaisten toivotaan valmistavan nyt ruokansa itse alusta lähtien, jolloin tuoreiden ruoka-aineiden käyttö lisääntyisi. Tuoreiden marjojen, juuresten ja vihannesten - varsinkin tumman vihreiden vihannesten -  kulutusta tulisi nostaa huomattavasti. Viranomaisten mukaan sen tulisi olla vähintään 4,5  "cups a day" eli litroiksi muutettuna vähintään yli litra päivässä. Suolan kulutuksen amerikkalaiset viranomaisten suosittelevat rajoittuvan vain yhteen teelusikalliseen päivässä. Rasvoissa amerikkalaisia neuvotaan välttämään trans-rasvoja.  Alkoholin kulutus tulisi rajoittua naisilla vain yhteen annokseen ja miehillä kahteen annokseen päivässä.

Liikuntasuosituksissa amerikkalaiset ovat menneet suomalaisia asiantuntijoita pidemmälle. Meillä puhutaan puolen tunnin päivittäisestä liikunnasta, mutta Amerikassa suositus on nyt mieluiten 60 minuuttia liikuntaa päivässä painon kurissa pitämiseen. Puoli tuntia on minimi, mutta se ei amerikkalaisten mukaan auta pätkääkään laihtumiseen. Ja niille, joilta painoa on jo pudonnut, suositellaan 60-90 minuuttia liikuntaa päivittäin. Nämä suositukset jos mitkä ovat iso muutos sellaiselle kansalle, joka kulkee kahden korttelinkin päässä olevaan lähikauppaan autolla.

Nyt julkaistut amerikkalaiset ruokailusuositukset eivät korvaa heidän perinteistä ruokapyramidiaan, mutta ne tulevat muuttamaan sitä. Huhujen mukaan Amerikassa ensi kuussa julkaistava uusi ruokapyramidi tulee todennäköisesti olemaan täysin erilainen kuin edeltäjänsä. Se ei välttämättä tule olemaan enää pyramidi ja sen toimintaakin ollaan muuttamassa huomattavasti. Millaiseksi, se selviää ensi kuussa.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy