Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Oletko todellakin oikeakätinen?
Oletko todellakin oikeakätinen?

Se, että kirjoitat oikealla kädellä, ei välttämättä merkitse sitä, että olet oikeakätinen. Kansainvälisten tutkimusten mukaan maailmassa saattaa olla enemmän vasenkätisiä henkilöitä kuin on uskottukaan.

Australialaisen tutkijan Sarah Medlandin johtaman kansainvälisen tutkimusryhmän tulokset ovat mielenkiintoisia. Heidän mukaansa vanhat tavat mitata kätisyyttä eivät pidä paikkaansa. Kätisyyttä ei tule, eikä sitä pystytä luokittelemaan henkilön kirjoittavan käden mukaan.

Tutkijoiden mielestä kätisyyskysymyksessä on otettava huomioon myös sellaisetkin asiat kuin kummalla kädellä heitetään palloa, kummassa kädessä pidetään mailaa tai kumpaa kättä käytetään kun halutaan leikata jotain veitsellä tai saksella tai käyttää ruuvimeisseliä ja kummallako kädellä sytytetään tulitikku.

Kun näiden lisäkriteerien kanssa tutkittiin joitakin vuosia sitten noin 11 000 aikuista 32:desta maasta, huomattiin että kätisyydessä oli kulttuurikohtaisia eroja. Tutkijoille kävi ilmi, että joissakin - nk. virallisemmissa maissa - vasenkätisiä oli ”pakotettu” oppimaan kirjoittamaan oikealla kädellä vastoin heidän luontaista taipumustaan.

Tällaisia maita olivat mm. Belgia, Kypros, Ranska, Portugali, Espanja, Intia, Meksiko ja monet Etelä-Amerikan maat sekä Lähi-itä. Kun taas nk. sallivissa maissa – joita ovat mm. Australia, Yhdysvallat, Italia, Alankomaat, Englanti ja Suomi – henkilön sallittiin kirjoittaa sillä kädellä mikä hänestä tuntui luontaisimmalle.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy