Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Näin voit säästää aikaa
Näin voit säästää aikaa

Elämä on tehty ajasta, päivistä, tunneista, minuuteista… Ainoa asia, mitä joka hetki kuluu, vaikka emme menettäisi euroakaan, on aika.

Sitä ei saa takaisin, sitä ei voi lainata, eikä sitä voi antaa pois. Ja jos aikaa todellakin miettisi, niin tästä jutusta tulisi erittäin syvällinen ja filosofinen – siis suorastaan tylsä – ja sehän ei ole tarkoituksemme.

Ajan tuhlauksessa kukaan meistä ei voi heittää ensimmäistä kiveä. Ei, koska jo se itsessään olisi ajan tuhlausta, niin yleistä tämä ilmiö on. Mutta ihanan pinnalliset amerikkalaiset ovat keksineet ratkaisuja tähänkin ajan hukkaamisongelmaan.

Erään amerikkalaisen, terveyteen ja hyvinvointiin paneutuvan nettisivuston mukaan on olemassa joitakin keskeisiä keinoja, joiden avulla voidaan säästää aikaa. Nämä keinot ovat erittäin yksinkertaisia, eivätkä ne vaadi toteuttajaltaan muuta kuin hiukan suunnittelua.

Me olemme ottaneet tähän osan näistä jenkkiohjeista ja muuntaneet niitä enemmän suomalaiseen elämänmenoon käyviksi. Eli näin voit säästää aikaa:

•Tee monta asiaa yhtä aikaa. On olemassa joitakin asioita, joita voi tehdä samaan aikaan. Televisiota katsoessa voi esimerkiksi jumpata, korjata vaatteita, neuloa, tehdä ruokaa ( siis jos televisio on lieden lähellä) tai siivota.

•Opettele sanomaan ei. Kieltävän vastauksen antaminen johonkin pyyntöön ei ole ilkeyttä eikä itsekkyyttä. Se, että on aina auttamassa muita ja laittamassa omat tarpeensa ja tehtävänsä syrjään ei välttämättä ole sellainen hyve, joka kantaa pitemmän päälle. Omia voimavaroja kannattaa tarkastella realistisesti ja suostua niihin pyyntöihin, mitkä eivät riistä tai rasita liikaa.

•Vie mennessäsi ja tuo tullessasi. Tämä on vanhankansan viisaus, jonka jokainen suomalainen on jo oppinut varmasti äidinmaidosta.

•Ole järjestelmällinen. Pidä tavarasi järjestyksessä ja tietyissä paikoissa. Näin säästyt turhilta etsimisiltä.

•Tee listoja. Muisti on joskus erittäin selektiivinen, meistä itsestämme riippumatta. Asiat unohtuvat ja unohtuneiden asioiden hoito jälkikäteen vie turhan paljon aikaa. Pienet muistilaput ovat mitä parhainta ennaltaehkäisyä muistiongelmaan. Eikä tässä tarkoiteta pelkkiä ostoslistoja. Listoja voi tehdä mistä vain, esimerkiksi sinä päivänä tehtävistä töistä, sen viikon tapaamisista tai asioista mitä kaupungilla ollessa pitää hoitaa.

•Valikoi puhelusi. Vaikka me olemmekin kännykkäkansaa, niin jokaiseen puheluun ei tarvitse vastata. Soittajan numero jää näkyviin ja hänelle voi soittaa takaisin sitten kun aika antaa periksi.

•Opettele käyttämään nettiä ja puhelinta ajansäästäjinä. Soita esimerkiksi kirjastoon ennen kuin olet menossa lainaamaan sitä ja sitä kirjaa, että onko se siellä. Tai tarkista internetistä kauppojen, esimerkiksi huonekaluliikkeiden, valikoimat kun mietit uusia ostoksia. Opettele tekemään joitakin ostoksia netin kautta. Esimerkiksi kirjat, lehdet, pelit ja DVD:t on helppo ostaa internetistä.

•Opettele selektiiviseksi televisionkatsojaksi. Mediatulvan äärellä meidän ei ole tarkoitus tuijottaa kaiket illat olohuoneen nurkassa jököttävää mustaa laatikkoa ja ottaa passiivisesti vastaan joka ikinen television tarjoama ohjelma. Osan tärkeistä ja mielenkiintoisista ohjelmista voi nauhoitta ja katsoa sitten kun on aikaa. Ja kannatta myös muistaa, että suurin osa television ohjelmista on ”puppua”. Niiden katsominen ei hyödytä meitä lainkaan. Ne voi ihan hyvin jättää katsomatta ja tehdä sillä aikaa jotain paljon hyödyllisempää, esimerkiksi mennä kerrankin nukkumaan ajoissa.

•Valmistaudu. On olemassa joitakin asioita, joita voi tehdä ja joihin voi valmistautua etukäteen. Ennen matkalle lähtöä voi pakata jo edellisinä päivinä ja ennen hektistä työaamua, aamun valmistelut voi tehdä jo illalla. Eli ennen nukkumaan menoa kannattaa laittaa työvaatteet valmiiksi, pistää kahvit keittimeen, kattaa perheen aamiaispöytä ja valita lasten kouluvaatteet.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy