Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Ohjeita univaikeuksista kärsiville
Ohjeita univaikeuksista kärsiville

Keljuttaako? Ärsyttääkö? Räjähdätkö ihan pienemmistäkin asioista? Etkö saa oikein mitään aikaiseksi?

Jos asianlaitasi on näin, niin saattaa olla ettet ole saanut tarpeeksi unta.

Aikuinen ihminen tarvitsee unta seitsemästä yhdeksään tuntiin, mutta vaikka tarpeelliset tunnit tulisivatkin täyteen unen laatu, kuorsaus ja jatkuvat heräilyt saattavat kuitenkin heikentää yöunta niin paljon, että tällaisenkin henkilön kohdalla voidaan puhua uniongelmista.

Valitettavasti ärripurrius ei ole ainoa huonon yöunen aiheuttama haitta. Huonosti nukkuva on muita alttiimpi onnettomuuksille, tehottomampi työntekijä, reaktionopeudeltaan muita hitaampi ja tämän lisäksi hänellä esiintyy muita enemmän muistiongelmia.

Amerikkalaisten asiantuntijoiden mukaan univaikeuksista kärsivien kannattaa ennen uni- ja nukahtamislääkkeiden käyttöönottoa kokeilla seuraavia asioita:

1. Mene nukkumaan ja nouse ylös joka päivä samaan aikaan.
Älä nuku pitkään edes viikonloppuisin.

2. Älä syö tai juo ennen nukkumaan menoa.
Liiallinen juominen juoksuttaa vessassa pitkin yötä ja syömisestä saattaa tulla närästystä, joka valvottaa.

3. Vältä kofeiinia ja nikotiinia.
Kofeiinilla on valvottavia ominaisuuksia. Sitä tulisi välttää jopa kahdeksan tuntia ennen nukkumaan menoa. Kannattaa myös muistaa, että kofeiinia on kahvin lisäksi myös teessä ja joissakin virvoitusjuomissa.

Nikotiinilla puolestaan on orjuuttava vaikutus ja moni tupakoija kokeekin nukkuessaan vierotusoireita, jotka pitävät häntä valveilla.

4. Harrasta liikuntaa.
Liikuntaa harrastavat nukkuvat muita paremmin, mutta sitä ei pidä kuitenkaan harrastaa liian lähellä nukkumaan menoaikaa, koska meidän kroppamme ”työskentelee” ylikierroksilla vielä jonkin aikaa liikunnan jälkeen.

5. Nuku viileässä.
Tutkimusten mukaan me nukumme paremmin viileässä. Asiantuntijat suosittelevatkin mieluummin ylimääräisten peittojen, lämpimien yöasujen ja sukkien käyttöönottoa kuin huonelämmön lisäystä. Kuumalla kesäilmalla he neuvovat taas käyttämään mahdollisimman ohutta peittoa, melkein olemattomia yöasuja sekä tuuletinta.

6. Vältä päivätorkkuja.
Päiväunet varastavat yöunilta. Jos kuitenkin pienet tirsat päiväsaikaan ovat välttämättömät, ne kannattaa rajoittaa alle tuntiin, eikä koskaan kannata nukkua päiväunia enää kolmen jälkeen iltapäivällä.

7. Valitse hiljaisuus.
Älä nuku televisio tai radio auki, ja jos ulkoa kuuluu kaupungin ääniä, käytä korvatulppia. Hiljaisuus nukuttaa enemmän kuin melu.

8. Huolehdi, että sänkysi on ergonomisesti sopiva juuri sinulle.
Hyvä sänky on puolet yöunesta. Sängyn ja vuodevaatteiden kunnosta kannatta pitää hyvää huolta ja sänkyä ostaessa ei kannata säästää ja valita jokin vain sillä perusteella, että kunhan se vain on sänky.

9. Sänky on vain nukkumista ja rakastelemista varten.
Älä tee sängystäsi monitoimikeskusta. Rauhoita se vain ja ainoastaan nukkumiselle ja rakastelemiselle.

10. Jos ei nukuta, älä stressaa.
On hetkiä, jolloin uni ei tule millään. Jos näin käy ja et ole nukahtanut puolen tunnin kuluttua sänkyyn menostasi, älä stressaa vaan nouse ylös ja käy nukkumaan vasta sitten kun tunnet itsesi uneliaaksi.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy