Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Ruokavaliolla ja syövällä on selvä yhteys
Ruokavaliolla ja syövällä on selvä yhteys

Me olemme sitä mitä me syömme, suuhumme laitamalla ruualla on merkitystä meidän terveydellemme muutenkin kuin painonnousun kautta.

Tutkijat ovat osoittaneet kiistatta, että ruualla ja monilla taudeilla on selvä yhteys. Syöpä on yksi näistä.

Me tiedämme, että joissakin ruuissa on meille haitallisia aineita. Mutta me tiedämme myös, että on olemassa ruokia, jotka sisältävät meille erittäin hyödyllisiä ja terveellisiä aineita. Maailman johtavat syöpätutkijat ovat löytäneet ravinnostamme sellaisia ruoka-aineita, joilla tuntuisi olevan mm. syövältä suojaavia ominaisuuksia.

Wienissä nelisen vuotta sitten pidetyssä konferenssissa ”Ruokavalio ja syöpä” syöpätutkijat ympäri maailmaa myönsivät, että vaikka perimällä on osuutensa syövän synnyssä, niin ulkoiset tekijät, kuten esimerkiksi ruokavalio, ovat paljon merkittävämmässä osassa. Tutkijoiden mukaan jopa kolmasosa syöpätapauksista voitaisiin välttää pelkästään muuttamalla ruokatottumuksia terveellisemmäksi.

Terveellinen ruokavalio

Liikalihavuus altistaa syövälle kuten myös monille muillekin kansantaudeille kuten diabetekselle sekä sydän- ja verisuonitaudeille. Kaikkien näiden tautien ehkäisyssä terveellinen, kasvispainotteinen ja vähärasvainen ruokavalio on ensisijassa.

Terveellinen ruokavalio koostuu pääosin kasviksista, hedelmistä ja kokojyväviljatuotteista, vettäkään unohtamatta. Lihaa suositellaan käytettäväksi erittäin harvoin ja suolaa, sokeria ja rasvoja neuvotaan välttämään.

Tällainen vihanneksista, hedelmistä ja kokojyvätuotteista koostuva ruokavalio on todettu tutkimuksissa kaikkein terveellisimmäksi. Ne ovat myös osoittaneet, että liian rasvapitoinen ruoka saattaa lisätä eturauhas-, kohtu-, paksusuolen ja peräsuolen syöpää.

Ihmeruuat

On myös olemassa yksittäisiä ruoka-aineita, joita voitaisiin kutsua ihmeruuiksi niissä olevien ominaisuuksin vuoksi. Näitä tällaisia ovat mm. valkosipuli, sipulikasvit, kaalit, brokkoli, viljatuotteet ja kasvikset.

Syövästä on tullut yksi nyky-yhteiskuntamme yleisimpiä tauteja. Jokainen tietää tai tuntee jonkun, joka on sairastunut syöpään, parantunut syövästä tai menehtynyt siihen.
Valitettavasti vielä ei ole löytynyt yhtä takuuvarmaa keinoa välttää tämä katala tauti, mutta on olemassa joitakin ohjeita, jotka lääkäreiden mukaan, auttavat pienentämään syöpään sairastumisen todennäköisyyttä.

Älä tupakoi
Ensimmäinen ja tärkein ohje on tupakoinnin välttäminen. Kaikenlainen tupakointi, passiivinenkin altistaa keuhkosyövälle sekä muille tupakan aiheuttamille syöpämuodoille. Tupakoitsijoilla on 4-10 –kertainen mahdollisuus sairastua syöpään kuin tupakoimattomilla henkilöillä.

Syö terveellisesti
Tutkijoiden mukaan, 30 prosenttia kaikista syövistä on jotenkin sidoksissa ravintoomme.

Käytä alkoholia kohtuudella, jos lainkaan
Alkoholi lisää syöpäriskiä. Jatkuva, pitkäaikainen ja kohtuuton alkoholinkäyttö on erittäin epäterveellistä muutenkin kuin pelkästään lisääntyneen syöpäriskin vuoksi, mutta tutkimusten mukaan alkoholi lisää mm. suun, kurkunpään ja ruokatorven syöpiä. Naisilla se lisää myös rintasyöpäriskiä.

Jos alkoholin käyttöön yhdistetään tupakointi, nousee syöpäriski vielä entisestään. Tällaisella henkilöllä, joka käyttää näitä molempia aineita, on huomattavasti suurempi syöpäriski kuin sellaisella joka ei tupakoi, mutta käyttää alkoholia.

Alkoholin käytössä absolutismi eli alkoholista pidättäytyminen on terveellisin vaihtoehto.

Liiku
Lääkäreiden mukaan puolen tunnin päivittäinen liikunta pienentää syöpäriskiä. Sen sanotaan vaikuttavan erityisesti rintasyöpään ja paksusuolen syöpään. Syövän lisäksi liikunnalla on positiivinen vaikutus sydämeen, luustoon, verensokeritasapainoon sekä masennukseen.

Pidä paino kurissa
Ylipaino on riskitekijä mm. eturauhas-, munasarja-, rinta-, paksusuolen sekä peräsuolen syövissä. Liikunta ja ruokavalio ovat avaintekijöitä painon kurissa pitämisessä.

Suojaudu auringolta
Ihosyöpä on yksi yleisimpiä syöpämuotoja. Se on myös kaikkein helpoin välttää ja huomata ajoissa. Skandinaavisen vaaleille henkilöille aurinko on ”myrkkyä”, jota vastaan kannattaa suojautua kunnollisin aurinkosuojavoitein. Varsinkin etelään matkaavien tulisi muistaa, ettei meidän pohjoisen ulottuvuuden asukkaiden nahka ole samanlainen kuin Välimerenalueen ihmisten. Me palamme karrelle alle aikayksikön. 

Käy lääkärintarkastuksissa
Säännölliset lääkärintarkastukset ovat tärkeitä niin miehille kuin naisillekin. Naisten syövistä ja tarkastuksista puhutaan enemmän, mutta se ei merkitse, että miehet voisivat tuudittautua levollisuuteen omien lääkärissäkäyntiensä suhteen. Myös heidän kannattaa tarkastuttaa itsensä säännöllisin väliajoin sekä tarkkailla vartalossaan tapahtuvia muutoksia.

Syö valkosipulia
Valkosipulilta tuoksuva lähimmäinen ei yleensä aiheuta axelefektiä, joka hullaannuttaa ja huumaa kaikki vastakkaisen sukupuolen edustajat. Valkosipulinsa nauttinut saa luvan olla kauempana - haju on niin etova. Tyrmäävästä tuoksusta huolimatta tämän sipulikasvin terveydelliset vaikutukset ovat huimat ja tieteellisesti todistetut. Varsinkin syövän osalta.

Uusimmat tutkimustulokset, jotka ovat aiheuttaneet keskustelua, viittaavat valkosipulin vaikuttavan positiivisesti myös kolesteroliin. Sillä aikaa, kun tieteellinen maailma käy vuoropuheluaan tästä sydämen asiasta, kannattaa kuitenkin nauttia valkosipulia sen syöpää estävän vaikutuksen vuoksi. Tutkijat ovat yrittäneet selvittää kuinka suuria, tai paremminkin pieniä, määriä valkosipulia pitäisi nauttia, jotta sillä olisi terveydellistä vaikutusta. Erään tutkimuksen mukaan miesten riski sairastua eturauhassyöpään laski puoleen niillä, jotka söivät yhden valkosipulinkynnen päivässä. Tutkijat kuitenkin suosittelevat vain neljää viittä kynttä viikossa. Liian suuret määrät aiheuttavat ongelmia ruuansulatuksessa ja vatsassa.

Eturauhassyövän lisäksi valkosipulin uskotaan estävän myös vatsa-, peräsuoli- ja rintasyöpään. Amerikan National Cancer Institute huomauttaa, että valkosipuli ei ole sidoksissa mihinkään tiettyyn kudokseen, vaan että kynsilaukalla on mitä luultavimmin positiivinen vaikutus useita eri syöpätyyppejä vastaan. Valkosipuli ei siis paranna tähän katalaan tautiin sairastunutta. Se pienentää riskiä sairastua siihen.

Valmista valkosipuli oikein
Valkosipulia ei välttämättä tarvitse nauttia raakana. Oikealla tavalla kypsennettynä sen syöpää estävät entsyymit säilyvät ruuanlaitossa. Jos kuorimisen jälkeen kynsien antaa levätä viisitoista minuuttia, kaikki hyvät ominaisuudet säilyvät kuumennuksesta huolimatta.

Osalle meistä valkosipuli ei sovi ollenkaan, mutta ei aihetta huoleen. Muillakin sipulikasveilla on syöpää vastaan taistelevia ominaisuuksia. Mutta kannattaa muistaa, että parhaan hyödyn luonnon omasta lääkekaapista saa syömällä monipuolisesti vihanneksia, kasviksia, juureksia ja marjoja.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy