Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Pidä huolta muististasi
Pidä huolta muististasi

Jokainen meistä on kuullut sanonnan Äly hoi, älä jätä. Tämän nokkelan lauseen taakse piiloutuu valitettavasti erittäin vakava ja raskaskin totuus.

Sinä hetkenä kun meidän ”älymme alkaa jättää” meitä, rupeamme me muuttumaan toisenlaisiksi ihmisiksi. Henkilöiksi, jotka pikkuhiljaa tulevat menettämään kaiken tuolle aivoja kalvavalle katalalle sairaudelle.

Vaikka mahdollisuudet vaikuttaa muistisairauksiin ovat rajalliset, voidaan dementiaa myöhästyttää - jopa vuosikausiksi karsimalla elämästä niiden vaaratekijöitä. Älyn jättämistä pystytään siis hidastuttamaan. Ja mikä ihaninta, erittäin pienillä ja helpoilla muutoksilla.

Näin pidät huolta muististasi

Älä tupakoi, älä käytä liikaa alkoholia
Molemmat, niin tupakointi kuin alkoholikin, altistavat muistihäiriöille.

Suojele päätäsi kolhuilta
Kallovammat, jopa pienetkin altistavat muistihäiriöille.

Käytä päätäsi
Opiskele ja harrasta luovia asioita. Käytä päätäsi, ratko vaikka ristisanatehtäviä, opiskele kieliä, lue, laula, kirjoita, maalaa. Mitä enemmän käytämme aivojamme, sitä vastustuskykyisempiä niistä tulee.

Liiku
Säännöllinen liikunta on hyväksi myös aivoille. Puolituntia päivässä riittää.

Ole sosiaalinen
Aivomme pitävät seuraelämästä. Ne tylsistyvät yksinäisyydessä. Vilkas seuraelämä pitää aivotkin vilkkaina.

Hoida sydäntäsi
Sydän- ja verisuonisairaudet lisäävät dementiaa. Hoitamalla sydäntä, pidetään myös aivotkin kunnossa. Tämä koskee mm. verenpainetta ja kolesterolia sekä sokeriaineenvaihduntaa.

Syö terveellisesti
Meidän elimistöämme ei ole luotu nykyistä länsimaista ravintokulttuuria varten. Siinä missä elimistömme on edelleen luolamiestasolla, rypee nykyinen ravintokulttuurimme yltäkylläisyydessä. Pitkälle jalostetut ruoka-aineet rappeuttaa aivojamme. Antioksidantit, kuidut, vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet puuttuvat näistä suurelta osin.

Myös rasvoihin tulisi kiinnittää huomiota. Tutkimusten mukaan suurin osa ravinnosta saatavista rasvoista tulisi olla peräisin kaloista tai rypsistä.

Syö erityisesti hedelmiä ja marjoja
Keski-iässä nautitun ravinnon korkean antioksidanttisuuden on todettu suojaavan myöhemmällä iällä Alzheimerin taudilta. Kasvikset, hedelmät ja metsämarjat sisältävät runsaasti antioksidantteja eli C- ja E-vitamiineja.

B12-vitamiini
Erityisesti B12-vitamiinin puutos heikentää älyllistä toimintakykyä. Maksa, munuaiset, kala ja maito ovat B12-vitamiinin luontaisia lähteitä.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy