Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Liian raskas koulureppu heikentää ryhtiä
Liian raskas koulureppu heikentää ryhtiä

Liian raskas ja huonosti istuva koulureppu heikentää ryhtiä, mutta aiheuttaako se selkäkipua, siitä tutkijat ovat eri mieltä.

Koululaisten ryhtiin keskittyvä yhdysvaltalainen tutkimus on osoittanut, että lapset eivät osaa kompensoida liian raskaan selkärepun aiheuttamaa painoa lyhentämällä askeleitaan kuten aikuiset tekevät. Sen sijaan he nojaavat voimakkaasti eteenpäin ja painavat leuan alas rintaansa vasten. Ja mitä väsyneemmiksi he tulevat, sitä alemmas heidän leukansa painuu. Tacomalaisen tutkijan Heidi Orloffin mukaan raskaat selkäreput johtavat huonoon ryhtiin.

Mutta onko raskas koulureppu selkä-, niska-, ja kaulakipujen takana, siitä tiedemiehet eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen. Kukaan ei ole pystynyt kiistatta esittämään miten paljon selässä kannettava paino aiheuttaa kipua. Lasten ja nuorten särkyihin löytyy muitakin selityksiä: liikalihavuus, liikkumattomuus, löhöily, liika television tuijottaminen ja tietokone. Erinäiset kiputilat ovat todennäköisesti monen asian yhteistulos.

Kukaan tutkijoista ei myöskään ole pystynyt todistamaan, että samat ongelmat seuraavat vääjäämättä aikuisuuteen. Jokaisella on jossain elämänsä vaiheessa selkäsärkyjä, mutta kuinka suuri osuus siitä on liian raskaiden koulureppujen aiheuttamia, se jää vain arvailujen varaan.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy