Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Osteoporoosi uhkaa nuorisoamme
Osteoporoosi uhkaa nuorisoamme

Osteoporoosi eli luukato uhkaa nykynuoriamme. Tämän väitteen takana on joukko yhdysvaltalaisia, Bostonin yliopiston tutkijoita. He ovat tulleet tutkimuksessaan siihen tulokseen, että joidenkin nuorten elämäntapa johtaa vääjäämättä osteoporoosiin.

Osteoporoosia on perinteisesti pidetty iäkkäiden ihmisten sairautena, mutta viimeaikaiset tutkimukset amerikkalaisten nuorten parissa ovat osoittaneet, että luiden haurastumista voi tapahtua jo teini-iässä. Niiden nuorten, joiden luut olivat alkaneet haurastua, todettiin potevan D-vitamiinin puutostilaa.

Luusto on elävää kudosta, joka hajoaa ja uusiutuu jatkuvasti. Varsinkin kasvuiässä runsas kalsiumin saanti auttaa luustoa tulemaan lujaksi. Valitettavasti kalsium ei yksi riitä, tarvitaan myös D-vitamiinia. D-vitamiinin tehtävä on auttaa kalsiumia imeytymään.
 
Bostonin yliopiston tutkijat huomasivat, että tyypillisen nykynuoren elämäntyyli, jossa kaihdetaan ulkoilua, viihdytään neljän seinän sisällä tietokoneen tai television ääressä, syödään hampurilaisia ja juodaan limpparia, aiheuttaa luustolle tärkeän D-vitamiinin puutteen. D-vitamiini on ehdottoman tärkeää pikkulapsille parin ensimmäisen ikävuoden aikana, mutta se on yhtä tarpeellista myös 10 –18-vuotiaille, kasvaville ja kehittyville nuorille.

Bostonilaiset tutkijat neuvovat vanhempia patistamaan lapsiaan ulkoilemaan, jo 10 minuutin oleskelu auringossa, joitakin kertoja viikossa riittää, sekä juomaan limun tilalla maitoa.
Auringonvalo, kalaruoka ja maito ovat parhaita D-vitamiinin lähteitä. Auringonvalo muodostaa iholla D-vitamiinia. Valitettavasti Suomessa me emme saa tarpeeksi ympärivuotista auringonvaloa, tällöin D-vitamiini tulisi saada pääosin ravinnosta, kalaruuasta ja maitotuotteista. Maitotuotteet, joiden lisätty D-vitamiini tekee niistä erittäin hyödyllisiä teini-ikäisille, ovat erinomaisia kalsiumin lähteitä muunkin ikäisille.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy