Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Yskiminen voi pelastaa hengen
Yskiminen voi pelastaa hengen

Niinkin yksinkertainen asia kuin yskiminen, voi pelastaa hengen.

Näin väittää puolalainen tukija, tohtori Tadeusz Petelenz. Hän on tullut tutkimuksissaan siihen tulokseen, että määrätyllä tavalla yskimällä henkilö, jonka sydän on pysähtynyt, voi pysyä tajuissaan tarpeeksi kauan soittaakseen itselleen apua.

Hän väittää myös, että yskiminen saattaa olla juuri se kipeästi ja kiireisesti tarvittava sykäys, jolla sydän saadaan takaisin oikeaan rytmiin. Hänen mielestään tämä luonnollinen ensiapukeino on jäänyt liian vähälle huomiolle. Tohtori Petelenzin mielestä ensiapuyskimistä pitäisikin opettaa kaikille.

Petelenzin väitteeseen tutustuneet belgialaiset tutkijat eivät ole täysin samaa mieltä. He myöntävät, ettei yskimisessä ole mitään vahingollista, mutta heidän mielestään asia vaatii tarkempia tutkimuksia. He muistuttavat myös, että ennen tajunnan menetystä, niiden 30 sekunnin aikana, jolloin sydämenpysähtymisen oireet tulevat, ei ehdi tehdä paljoakaan. Harva ihminen edes tunnistaa kyseisiä oireita. Samaa sanoo myös ruotsalainen Karoliinisen Instituutin professori Marten Rosenquist. Hän pitää yskimisajatusta mielenkiintoisena, mutta perää tarkempia ja tieteellisempiä tutkimuksia.

Mutta ennen tiedemiesten lopullista vastausta puoleen tai toiseen, ainakin rytmihäiriön sattuessa, kannattaa kuitenkin muistaa, että yskiminen voisi ehkä auttaa.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy