Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Musiikki laskee verenpainetta ja auttaa masennukseen
Musiikki laskee verenpainetta ja auttaa masennukseen

Musiikkiin kuuluvat suuret tunteet. Sen tahdissa on rakastettu, itketty, naurettu, vihattu, viihdytty ja tanssittu. Sen avulla on luotu tunnelmia, tyynnytetty itkeviä lapsia, lähetetty hiljaisia rukouksia luomakunnan Herralle ja paranneltu särkyneitä sydämiä. Maan päällä tuskin on yhtään naista, joka ei olisi itkenyt sydäntään ehyeksi nyyhkymusiikin tahdissa.

Tai miestä. Väitämme saman asian pätevän myös miehiin, vaikkakin nämä luomakunnan kuninkaat eivät sitä hevillä myönnä.

Musiikki mielletään, kiitos parisuhteesta kertovien sanoitusten, rakastumiseen tai eroon. Se on nykyisin niin kiinteä osa meidän jokapäiväistä elämäämme, ettemme välttämättä ymmärrä sen oikeaa arvoa. Mutta musiikki on paljon muutakin kuin sanomatta jääneet sanat tai syvällä sydämessä oleva kaipaus.

Musiikki parantaa. Näin väittävät musiikkia ja sen vaikutuksia tutkineet yhdysvaltalaiset tiedemiehet. Heidän tutkimustensa mukaan musiikki auttaa masennukseen, rauhoittaa hermostuneisuutta ja nopeuttaa jopa sairauksien paranemisprosesseja. Amerikkalaisissa tutkimuksissa musiikin on todettu auttavan mm. Alzheimerin taudista kärsiviä vihassa, masennuksessa ja unettomuudessa, halvaantuneita tai Parkinsonin tautiin sairastuneita kävelemään varmemmin ja tasapainoisemmin. Musiikin myös on todettu tasapainottavan tehohoidossa olevien potilaiden pulssia. Tutkijat väittävätkin, että puoli tuntia tyynnyttävää, sielua hivelevää ja rauhallista musiikkia päivässä vastaa kymmentä milligrammaa rauhoittavaa lääkettä – ilman sivuvaikutuksia.

Miten ja kuinka tämä musiikin parantava vaikutus oikein tapahtuu, sitä tiedemiehet eivät osaa tarkalleen sanoa. Mutta skotlantilainen tutkija Raymond Macdonald huomasi aivokuvia tutkittaessaan, että sellaisten ihmisten aivot, jotka parhaillaan kuuntelevat musiikkia, valaistuvat kuin satoja kynttilöitä täynnä olevat joulukuuset.

Musiikin vaikutuksiin perehtyneet tiedemiehet kehottavat meitä hyödyntämään sävelten parantavaa voimaa. He suosittelevat sitä mielialan nostoon, verenpaineen tasoitukseen, hermostuneisuuden karkotukseen sekä yleisen hyvän olon luomiseen. He muistuttavat, ettemme tarvitse tähän hoitomuotoon terapeutteja, lääkäreitä tai reseptejä vain soittimen sekä yhden cd-levyllisen hyvää musiikkia. Hyvä musiikki voi olla mitä vain, klassista tai kevyttä, mutta tuttua. Positiivisia muistoja herättävät, tutut kappaleet toimivat, heidän mukaansa, yleensä parhaiten.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy