Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Lemmikkieläimet pienentävät vanhusten kuolleisuutta jopa 15 prosenttia
Lemmikkieläimet pienentävät vanhusten kuolleisuutta jopa 15 prosenttia

Viime vuosina televisiossa on puhuttu hiukan lemmikkieläinten positiivisesta vaikutuksesta ihmisten, erityisesti vanhusten terveydelle.

Olemme nähneet uutiskuvia jostakin suomalaisista vanhainkodeista, jonne vierailulle on tuotu pieniä kisu- ja hauvavauvoja. Pienet eläimet ovat olleet hellästi ja rakastaen elämän rypistämien vanhusten sylissä. Mutta kisu- ja hauvavauvat ovat olleet vain käymässä, vierailulla vanhusten luona.

Amerikassa, joissakin vanhainkodeissa, on menty Suomeakin paljon pidemmälle. Siellä on omaksuttu vanhusten hoitoon tohtori William H. Thomasin ja hänen vaimonsa Judy Meyers Thomasin 1990-luvulla, New Yorkin osavaltiossa, kehittämä Eden Alternative – Eden vaihtoehto. Eden Alternative vanhainkodeissa vanhusten kanssa asuu paljon lemmikkieläimiä, ja niihin kutsutaan säännöllisesti vierailulle päiväkotilapsiryhmiä.

William H. Thomasin vaihtoehtoinen vanhustenhoitovisio kuulosti alun perin seuraavalta: Hankimme 100 lintua, kaksi koiraa, neljä kissaa, kolme kania ja parven munivia kanoja… Sitten kynnämme nurmikon ja laitamme sen tilalle ison orgaanisen kasvimaan, asukkaittemme ikkunoiden alle.

Ja sen he tekivät. He hankkivat eläimet, kyntivät nurmikon, kutsuivat lastentarhoja kylään. Kaikkien epäilijöiden harmiksi Eden Alternative –vanhainkodin tulokset olivat hämmästyttäviä. Vanhusten lääkkeiden käyttö pienentyi, tartuntataudit vähenivät, masentuneisuutta ei esiintynyt enää yhtä paljon kuin muissa hoitolaitoksissa. Mutta mikä merkittävintä, viiden vuoden seurantajaksolla, kuolleisuus Eden Alternative –vanhainkodeissa oli 15 prosenttia pienempi kuin muissa amerikkalaisissa vanhainkodeissa. Tämä vakuutti epäilijätkin ja uusia Eden Alternative –vanhainkoteja alkoi ilmestyä ympäri Amerikan mannerta.

Tutkijoiden ja tiedemiesten mukaan lemmikkieläimet aktivoivat vanhuksia ja sairaita. Lemmikit tarvitsevat hoitoa, huolenpitoa ja ulkoiluttamista. Niiden tarvitsemat pienetkin aktiviteetit laittavat vanhukset liikkumaan, antavat mielekästä puuhaa, tarkoitusta elämälle. Lisäksi lemmikkieläimet tarvitsevat hellyttää ja rakkautta. Mutta mikä tärkeintä, vanhukset saavat niiltä vastarakkautta pyyteettömästi takaisin. Vanhuksella on joku jota koskettaa, joku joka tulee ja laittaa päänsä hellästi tämän syliin, osoittaa pitävänsä ja tarvitsevansa tätä. 

Meidän tietojemme mukaan Suomessa ei ole yhtään Eden Alternative –tyyppistä vanhainkotia, mutta maassamme on paljon vielä kotona asuvia vanhuksia, joilla on lemmikkieläimiä. Amerikassa vuonna 1999 julkaistun tutkimuksen mukaan yksinelävät vanhukset, joilla oli lemmikkieläin, olivat huomattavasti paremmassa kunnossa, niin henkisesti kuin fyysisestikin, kuin ne vanhukset, joilla ei ollut lemmikkieläimiä. Tutkimuksesta kävi ilmi, että heillä oli erinomainen stressin sietokyky ja he olivat aktiivisempia sekä terveempiä kuin lemmikkieläimettömät vanhukset. Toisen vastaavanlaisen tutkimuksen mukaan lemmikkieläinten omistajilla on muita huomattavasti alhaisempi verenpaine.

Hellyys, rakkaus ja huolenpito ovat siis tärkeitä elämän jokaisessa vaiheessa, ehtoopuolellakin. Me kaikki tarvitsemme rakkautta ja meillä kaikilla on myös tarve jakaa sitä, aina.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy