Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

D-vitamiini pienentää kaatumisriskiä
D-vitamiini pienentää kaatumisriskiä

Rasvaliukoinen D-vitamiini, jota saadaan mm. auringon valosta, margariineista, kananmunan keltuaisesta ja rasvaisista kaloista on välttämätön aineosa luustomme kehitykselle ja vahvan luuston ylläpidolle.

Mutta baselilaisen geriatrian tohtorin Laurent Dukasin johtaman sveitsiläisen tutkijaryhmän mukaan vitamiini D:llä olisi luitten vahvistamisen lisäksi myös toinenkin tärkeä tehtävä. He väittävät sen pienentävän vanhusten kaatumisriskiä.

D-vitamiinin luita vahvista ominaisuus on ollut kaikkien tiedossa jo vuosikausia, mutta nyt sveitsiläisen tutkimuksen valossa, D-vitamiinilla näyttäisi olevan myös vanhusten liikuntakykyä tasapainottava vaikutus.

Tutkimustyönsä aikana Dukasin työryhmä seurasi 378 vanhuksen elämää 36 viikon ajan. Tänä aikana puolet koehenkilöistä saivat päivittäin annoksen D-vitamiinia ja vähintään 512 mg kalsiumia, kun taas toiselle puolelle annettiin pelkkiä plaseboja.

Tutkimuksen loppuun mennessä tiedemiehet huomasivat niiden vanhusten kaatumisten määrän olevan peräti 55 prosenttia pienemmän, joille annettiin päivittäin D-vitamiinia ja kalsiumia, kuin niiden joille annettiin vain plaseboja.

Dukasin tutkijaryhmä suosittelee kaikkia, erityisesti vanhuksia, huolehtimaan riittävästä D-vitamiinin saannista, mutta he muistuttavat samalla, että vitamiini D on rasvaliukoinen, eikä sitä saa nauttia liikaa ja toimiakseen liikuntakyvyn tasapainottajana D-vitamiini tarvitsee seurakseen vähintään 512 mg kalsiumia päivittäin.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy