Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Ruusufinni
Ruusufinni

Näppylät, finnit ja akne – ne kuuluvat vain teini-ikään. Väärin, niitä voi löytää myös keski-ikäisen henkilön kasvoilta. Silloin ei kuitenkaan ole kyse ylitsepursuavista hormoneista, vaan taudista nimeltä ruusufinni.

Kauniista nimestään huolimatta, ruusufinni ei ole mitään viehättävää katseltavaa. Punoittava naama, ärtyneet näppylät ja pahimmassa tapauksessa silmiin leviävä ja sokeuttava tauti on vielä tänäkin päivänä vailla varmaa parannuskeinoa.

Ruusufinni eli akne rosakea puhkeaa tavallisimmin 40 – 50 vuoden iässä. Oireina ovat kasvojen punoitus, laajentuneet verisuonet ja epämääräisten näppylöiden ilmaantuminen. Iho-oireet esiintyvät yleensä poskissa, leuassa, nenässä ja otsassa, mutta niitä voi ilmetä (joskin harvemmin) myös rintakehässä ja yläselässä.

Pitemmälle edenneenä taudista voi kehittyä nenää epämuotouttava rinofyyma tai se voi levitä silmiin. Rinofyymassa nenän talirauhaset kasvavat ja nenästä tulee iso, punainen ja röpelöinen. Silmiin asti ehtinyt ruusufinni punastuttaa silmien valkuaisen, tekee niitä vetiset ja kutiavat ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa näön huomattavaa heikentymistä, jopa sokeuttakin.

Ruusufinniä sairastavan - tai henkilön, joka epäilee sairastavansa kyseistä tautia - kannattaa kiinnittää erityinen huomio (yllätys, yllätys) omaan elämäänsä ja jokapäiväisiin valintoihinsa. Ruusufinni pystytään pitämään kurissa ihotautilääkärin määräämillä todella pitkillä antibioottikuureilla ja laserhoidolla, mutta myös elämäntapavalinnoilla.

Ruusufinnin tiedetään pahentuvan kylmän ja kuuman vaihteluista. Aurinko ei ole sille hyväksi, kuten ei myöskään sauna. Talvisen viimankin tiedetään lisäävän oireita. Eikä viima, tuulinen ilma rajoitu vain talveen, sitähän esiintyy myös kesällä, keväällä ja syksyllä. Myös alkoholi ja mausteinen ruoka pahentavat asiaa. Ruusufinniä sairastavan tulisi välttää niitä molempia. Tiedetään myös, että jotkut eivät kestä liian paksuja voiteita tai liiallista kasvojen pesua. Toisilla taas stressi pahentaa asiaa. Amerikkalaisen rosacea.org-sivuston tekemän kyselyn mukaan iho-oireita saattaa esiintyä jopa maitotuotteiden käytön ja tiettyjen hedelmien nauttimisen yhteydessä.

Elämäntapavalintojen aiheuttamat oireet ovat kuitenkin yksilöllisiä ja jokaisen omat löytyvät vain yrityksen ja erehdyksen kautta.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy