Tarjoukset.fi

LuontaisTerveys
Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Aikuisiän diabetes on salakavala tauti
Aikuisiän diabetes on salakavala tauti

Kuulutko niihin onnellisiin, joilla ei ole aikuisiän diabetesta? Ainakaan lääkäri ei ole sitä sinulle sanonut. Itsekään et sitä epäile, eikä sitä ole koskaan sinusta tutkittu.

Mieti uudelleen. Sinä saatat kuulua riskiryhmään, ja sinulla saattaa olla se – piilevänä. Aikuisiän diabetes on nimittäin salakavala tauti.

Aikuisiän eli tyypin 2 diabetes on aineenvaihdunnan häiriö, jossa insuliinin vaikutus on heikentynyt tai häiriintynyt. Hitaan kehittymisensä vuoksi sen oireet jäävät usein huomaamatta. Asiaa ei helpota lainkaan se, että samat oireet sopivat muihinkin sairauksiin – myös sellaisiin, jotka ovat täysin harmittomia.

Oireet

Tyypin 2 diabeteksen oireisiin kuuluvat mm. väsymys, heikentynyt näkö, lisääntynyt virtsaaminen, lisääntynyt jano ja nälkä, haavojen huono paraneminen, käsien ja jalkojen puutuminen, kutina, naisilla toistuvat hiivainfektiot, miehillä impotenssi sekä tahaton laihtuminen.

Kaikilla ei ole edes oireita, aikuisiän diabetes saattaa olla vuosiakin täysin oireettomana. Tämän lisäksi oireille voi ”järkeillä” muitakin syitä, ja näin diabetes pääsee muhimaan aivan rauhassa. Oireettoman henkilönkin kannattaa tarkistuttaa aina välillä oma verensokerinsa.

Riskiryhmät

Verensokerin tarkistaminen tulee sitäkin tärkeämmäksi, mitä useampaan aikuisiän diabeteksen riskiryhmään itsensä voi liittää. Riskiryhmiä muodostavat mm.

• yli 40-vuotiaat henkilöt
• liikuntaa harrastamattomat henkilöt
• ylipainoiset
• sellaiset henkilöt, joilla on keskivartalolihavuutta
• sellaiset henkilöt, joiden suvussa esiintyy aikuisiän diabetesta

Se, että sinulle ei ole kerrottu sinun sairastavan aikuisiän diabetesta, ei tee sinusta immuunia tälle salakavalalle taudille. Asiaan voi vaikuttaa vain elämäntapavalintojen kautta. Tässä vähärasvainen ja vähäsokerinen ruokavalio sekä säännöllinen liikunta ovat a ja o. Tutkijoiden mukaan jo pelkällä 5 -10 prosentin painonlaskulla saadaan aikaan hyviä tuloksia.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy