Tarjoukset.fi

LuontaisTerveys
Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Alkoholinkäyttö yhteydessä dementiaan
Alkoholinkäyttö yhteydessä dementiaan

Jos viina on ollut kansan syvien rivien mielestä jo vuosisatoja viisasten juoma, ei nykytietämyksen mukaan sillä läträävä ainakaan vanhemmiten viisastu.

Päinvastoin, tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan alkoholinkäyttö, varsinkin humala, on erittäin vahvassa yhteydessä myöhemmässä iässä puhkeavaan dementiaan. Jopa parikin sammumiseen johtanutta humalaa vuodessa lisää tämän tutkimuksen mukaan dementiariskin 11-kertaiseksi

Tämä dementian ja alkoholinkäytön yhteystutkimus tehtiin suomalaisten kaksosten avulla. Kansanterveyslaitoksen, Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston yhteistutkimukseen osallistui 554 suomalaista kaksossisarusta, joista aivotutkimuksiin valittiin ne sisarukset, joista toisella epäiltiin olevan dementian oireita. Tutkimuksen ensi vaiheessa, vuosina 1975 ja 1981, kartoitettiin kaksosten elintapoja ja alkoholinkäyttöä. Tutkimukseen osallistuneet kaksoset olivat kaikki yli 65-vuotiaita.

Tutkimuksen aikana huomattiin, että niillä keski-ikäisillä henkilöillä, jotka joivat reilusti alkoholia vähintään kerran kuukaudessa, oli kohtuukäyttäjiä moninkertaisempi riski sairastua dementiaan elämän ehtoopuolella.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy