Tarjoukset.fi

LuontaisTerveys
Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Kuinka selvitä loppuvuoden juhlakaudesta – lihomatta
Kuinka selvitä loppuvuoden juhlakaudesta – lihomatta

Notkuvat pitopöydät, perheen kanssa pitkään ja hartaasti nautitut jouluateriat, lahjasuklaat ja muut loppuvuoden juhlakauden herkut tuppaavat tehdä pahaa jälkeä vyötärölle.

Ne lisäävät kiloja tuolle meidän niin keskeiselle kohdalle ja pullistavat mahaa niin, että housun vyötärö paukkuu. Tammikuun alussa koettu morkkis ja viimeistään loppiaisen jälkeen alkava nälkäkuuri eivät kuitenkaan ole oikeita keinoja taistella tätä juhlakautena tapahtuvaa pullistumista vastaan.

Loppuvuoden juhlakaudesta voi selvitä lihomatta. Se ei tarkoita kieltäymyksiä täynnä olevaa kärsimysten tietä tai äärimmäisyyksiin menevää kuntoilukuuria aina ruokailun jälkeen. Herkut ja juhlaruuat ovat sallittuja ja niistä voi nauttia kunhan vain tietää ”miten ja millaisilla säännöillä”.

Nämä loppuvuoden ruokailusäännöt saattavat kuulostaa tutuille. Ja sitähän ne ovatkin. Samat säännöt pätevät muulloinkin kuin vain joulun aikaan.

1. Älä paastoa ennen isoa juhlaillallista
Yksi suurimmista virheistä on olla syömättä ennen illemmalla olevaa juhla-ateriaa. Kannattaa pitää mielessä, että nälkäisenä tulee syötyä huomattavasti enemmän kuin tarpeeksi. Jos tiedossa on notkuva pitopöytä, ei aamiaisen tai päivällisen tarvitse olla normaalia luokkaa. Kevyt ruokailu ruoka-aikoina pitää suurimman nälän poissa eikä muuta meitä villi pedoiksi, joille kaikki pöydän päälle asetellut jutut olevat kelpaavat suuhun ahdettaviksi.

Aamiainen on päivän tärkein ateria. Sitä ei pidä koskaan jättää väliin.

2. Käytä pientä lautasta
Jos juhlapöydästä on mahdollista valita lautaseksi pienempi, vaikka leipä- tai salaattilautanen, suosittelemme sitä lämpimästi. Tämä on oivallinen keino ”huijata” itseä syömään vähemmän.

3. Laske kaloreita
Okei myönnetään, tämä neuvo kuulostaa väärälle. Kuka meistä tietää, paljonko jokin ruoka tai ruoka-aine sisältää kaloreita, ja kenellä meistä on kalkulaattori aivoissa. Tänä laskimien ja tietokoneiden kultakautena jo pelkkä lasku 2 + 2 ilman ulkopuolisia apuvälineitä saa osan meistä paniikkiin. Mutta siltikin - laske kaloreita. Seuraa mitä laitat lautasellesi. Jos jokin ruoka (sinun arvelusi mukaan) sisältää paljon kaloreita, laita sitä vähemmän. Syö enemmän niitä ruokia, joiden tiedät olevan vähäkalorisia.

4. Älä hotki
Äiti oli oikeassa: ruokaa ei saa hotkia. Äidin motiivina ei tietenkään ollut lihomisen esto vaan lapsen rauhoittaminen ruokapöytään. Ja rauhoittamisesta tässäkin on kyse. Meidän pitää antaa aikaa meidän ruuansulatuksellemme. Kylläisyyden tunteen saaminen kestää nimittäin 20 minuuttia. Matka mahasta aivoihin ei ole järin pitkä, mutta nämä meidän kehossamme olevat sanansaattajat ovat vain valitettavasti tuon verran hitaita.

Älä siis mene uudelle kierrokselle buffet-pöydän ympärille ennen kuin olet antanut ruuan sulaa rauhassa noin 20 minuuttia.

5. Älä sano ei
Totaalinen kieltäytyminen juhlaherkkujen edessä ei tee sinusta pyhimystä. Päinvastoin, se saattaa aiheuttaa myöhempää ahmimista kotona katseilta piilossa. Ota kakkua ja muutakin, mitä mielesi tekee, mutta ota vain vähän.

6. Älä unohda liikkumista
Liikkumista ei kannata unohtaa juhla-aikanakaan. Sen ei tarvitse olla mitään kilojen kanssa kilvoittelemista eikä hiki hatussa hyppimistä. Reipas puolen tunnin kävely auttaa jo kummasti polttamaan noita suvun ja ystävien seurassa hankittuja ylimääräisiä kaloreita.

 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy