Tarjoukset.fi

LuontaisTerveys
Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Älä missään nimessä syö näitä
Älä missään nimessä syö näitä

Tähän aikaan vuodesta lehdet ovat pullollaan tee näi- tai syö näitä, niin laihdut –juttuja. Me otamme tällä kertaa toisen näkökulman tähän asiaan eli älä missään nimessä syö näitä ruoka-aineita.

Joskus lyhyt kieltolista on helpompi muistaa kuin pitkä luettelo mitä pitää ja täytyy tehdä voidakseen hyvin. Olemme valinneet tähän seitsemän kaikkein pahinta terveystuhoajaa, vaikka niitä todellisuudessa on huomattavasti tätä enemmän.

Listan kärkipäähän tulevat ehdottomasti kaikkein pahimmat eli rasva ja suola.

Numero ykkönen, rasvat, ovat monikirjava joukko. On olemassa hyviä ja huonoja rasvoja. Tässä me puhumme niistä huonoista eli tyydyttyneistä rasvahapoista ja transrasvoista, niistä joita löytyy juustosta, voista, margariinista, rasvaisista maitotuotteista ja lihatuotteista. Myös palmu- ja kookosöljyt sisältävät tyydyttyneitä rasvahappoja. Nämä rasvat lisäävät sydän- ja verisuonitautiriskiä sekä aiheuttavat lihavuutta ja niitä tulisi välttää.

Suola kuuluu myös ehdottomasti kiellettyjen aineiden listalle ja siinä heti kärkeen. Vaikka me tarvitsemme natriumia elimistön nestetasapainon ja happo-emästasapainon säätelyyn, liiallinen suolan käyttö nostaa verenpainetta ja lisää sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen riskiä.

Suolan kaverina listalta löytyy valitettavasti myös sokeri. Tämä on monelle ehkä kaikkein vaikein kielletty asia. Mikään ei poista sydänsurua niin hyvin kuin yksin syöty suklaalevy, mutta nyt sekin aika on ohi. Sokeri ei ole terveellistä. Se aiheuttaa kariesta ja liikalihavuutta eikä sillä ole ravitsemuksellisesti mitään arvoa.

Tähän ravitsemuksellisesti huonoon seuraan täytyy lisätä myös valkoiset jauhot. Vaikka pulla, valkoinen leipä, kakut ja viinerit maistuvat erittäin hyviltä ja vievät nälänkin mennessään, ei niilläkään ole mitään ravinnollista arvoa. Ne sisältävät vain suuren määrän tyhjiä kaloreita lisäten siten vyötärönauhan pituutta.

Seuraavana meidän listaltamme löytyvät karsinogeeniset aineet. Karsinogeeniset aineet eivät tietenkään ole ruoka-aineita, vaan niitä muodostuu ruuanlaiton yhteydessä. Niin hyvää ja terveellistä kuin savustettu kala onkin, piilee siinä terveydelle vahingollisia aineita valmistustavasta johtuen. Savustamisessa oleellisen savun tiedetään sisältävän ihmiselle haitallisia karsinogeenisia eli syöpää aiheuttavia asioita kuten esimerkiksi tervaa. Ennen savustetun ruuan syömistä valmistuksen yhteydessä syntyneet tummat pintakerrokset tulisi poistaa. Myös pohjaan palaneessa ruuassa on karsinogeeneja.

Mikään älä syö näitä –lista ei olisi täydellinen, jos siellä ei olisi mitään mainintaa lisäaineista. Lisäaineet ovat aineita, joita lisätään ruokaan ja elintarvikkeisiin lisäämään niiden säilyvyyttä ja antamaan niille sekä makua että väriä. Ne auttavat teollisuutta, mutta eivät ole kovinkaan terveellisiä käyttäjilleen. Ei niihin tietenkään kuole siltä istuimelta, mutta on hyvä oppia lukemaan elintarvikkeiden etikettejä, jotta tietää mitä suuhunsa laittaa. Joidenkin lisäaineiden, kuten nitriitin, tiedetään lisäävän syöpäriskiä ja jotkut kohottavat verenpainetta tai aiheuttavat allergisia reaktioita. Parasta ruokaa on käsittelemätön peruselintarvike.

Ja viimeisenä, mutta ei vähimpänä: alkoholi. Alkoholin haittoja ja hyötyjä verrattaessa haittalista on huomattavasti hyötylistaa pitempi. Alkoholin negatiivisiin vaikutuksiin kuuluvat mm. lihominen, kohonnut verenpaine, maksavauriot, unettomuus, kärttyisyys, levottomuus, aivojen tuhoutuminen ja psyykkiset, taloudelliset sekä sosiaaliset ongelmat. Tuskin alkoholista kannattaa puhua sen enempää. Riittää kun tietää, että se ei todellakaan edistä kenenkään terveyttä ja sen käyttöä tulisi välttää.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy