Tarjoukset.fi

LuontaisTerveys
Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Hiilihydraatit ja glykeeminen indeksi paras tapa pudottaa painoa
Hiilihydraatit ja glykeeminen indeksi paras tapa pudottaa painoa

Kaikki hiilarit eivät ole pahasta, päinvastoin. Australialaisen tutkimuksen mukaan paras tapa laihduttaa ja samalla vähentää sydän- ja verisuonitautiriskiä, on syödä matalan glykeemisen indeksin omaavia hiilihydraatteja.

Tutkijoiden mielestä tällainen ruokavalio on huomattavasti terveellisempi ja laihduttavampi kuin proteiineja suosiva ruokavalio.

Australialaisessa tutkimuksessa neljän eri terveys- ja laihdutusruokavalion välillä kaikkein parhaimmaksi osoittautui dieetti, jossa päivittäisen energian saanti jakautui seuraavasti: 55 prosenttia saatiin hiilihydraateista ja 15 prosenttia proteiineista. Kaikkien ruokaaineiden glykeeminen indeksi oli matala.

Mitä sitten on glykeeminen indeksi? Glykeeminen indeksi kehitettiin alun perin diabeteksen hoitoon. Se kertoo kuin nopeasti jokin ruoka-aine pilkkoutuu ja aiheuttaa veren sokeritason nousun. Suomalaisten tutkijoiden mukaan pelkkä glykeemisen indeksin tietäminen ei kuitenkaan auta. Jos glykeemistä indeksiä halutaan hyödyntää painonpudotuksessa, on hyvä tietää myös ruoka-aineen glykeeminen kuorma. Tämä siksi, koska esimerkiksi 100g porkkanoita omaa saman glykeemisen indeksin kuin yksi Snickers-patukka. Glykeeminen kuormaluku paljastaa, että porkkana on näistä kahdesta se terveellisempi vaihtoehto (tässä tapauksessa asian olisi paljastunut myös maalaisjärjellä).

Kun glykeeminen indeksi on matala, se on 55 tai alle. Keskitasoa on 56-69 ja korkea 70 ja yli. Matalan glykeemisen indeksin omaavia ruoka-aineita ovat mm. useimmat hedelmät ja vihannekset sekä täysjyvätuotteet. Korkea glykeeminen indeksi löytyy mm. banaanista, perunasta, valkaistuista viljatuotteista, valkoisesta riisistä sekä virvoitusjuomista.

Jos olet kiinnostunut laihduttamisesta ja terveyden hoidosta glykeemisen indeksin avulla ja englannin kieli ei tuota vaikeuksia, suosittelemme tutustumista Sydneyn yliopiston glykeemisen indeksin sivustoon osoitteessa www.glycemicindex.com. Sivustolla myös yksityiskohtainen taulukko eri ruoka-aineiden sisältämistä glykeemisista indekseistä ja –kuormista.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy