Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Verenpainetta kannattaa tarkkailla
Verenpainetta kannattaa tarkkailla

Olimmepa me omasta mielestämme miten terveitä tahansa pieni käynti lääkärillä tai terveydenhoitajan luona verenpaineen tarkastuksessa ei ole koskaan pahasta.

Verenpainetta kannattaa tarkkailla silloinkin, kun kaikki tuntuu olevan kunnossa. Kohoamaan lähtenyt paine ei välttämättä anna itsestään mitään merkkejä.

Verenpaineeseen pätevät samat säännöt kuin kaikkeen muuhunkin. Ajoissa huomattu pienehkö poikkeama on helpompi korjata kuin kauan jatkunut verisuonien ”hälytystila”. Pieni poikkeama palautetaan huomattavasti helpommin ja pienemmillä muutoksilla normaalille tasolle kuin vuosikausien isot arvot.

Verenpaineen yhteydessä elintavoilla on suuri merkitys. Huonot tavat on hylättävä ja hyviä tapoja lisättävä. Muutoksen teko missään asiassa ei ole koskaan helppoa - ja siksi ei myöskään tässä - sillä ihminen on tapojensa orja. Mutta kun vaakakupissa on oma terveys, kannattaa aina yrittää.

Ensimmäiset askeleet verenpaineen hallintaan otetaan muuttamalla liikunta- ja ruokailutapoja. Meidän tulee liikkua päivittäin. Liikunnan ei kuitenkaan tarvitse olla mitään hiki hatussa huhkimista, pelkkä reipas 30 -60 minuutin kävelylenkki riittää. Ruokailussa pätevät samat säännöt kuin muussakin terveydenhoidossa. Rasvaa, valkoisia jauhoja, suolaa ja sokeria tulee välttää, hedelmiä, kasviksia ja vihanneksia on suosittava. Paino kannattaa pitää kurissa ja on syötävä mieluummin kalaa kuin punaista lihaa.

Tupakointi on pahasta. Se supistaa verisuonia. Myös alkoholin käyttöä tulee rajoittaa. Asiantuntijoiden mukaan pieni määrä alkoholia päivässä on hyvästä, mutta kaikki kahden drinkin (miehillä, naisilla yhden) yli menevä on pahasta.

Pahasta on myös polttaa kynttilää molemmista päistä. Me tarvitsemme lepoa eli unta vähintään kuudesta kahdeksan tuntia yössä. Tässä samassa kategoriassa on myös stressi. Kumpikaan, niin stressi kuin unettomuus, eivät ole hyvästä. Unettomuutta on kuitenkin huomattavasti helpompi hoitaa kuin yli äyräitään vuotavaa stressiä. Valvominen on mahdollista katkaista unilääkkeillä, mutta stressiin ei ole vielä keksitty mitään mutta lääkitystä kuin sen tietoinen vähentäminen ja tehtävien delegointi muille.

Kohollaan oleva verenpaine ei tiedä hyvää. Jos sitä ei saada aisoihin elintapamuutoksilla, kannattaa aloittaa lääkitys. Hoitamaton verenpaine johtaa halvaukseen, infarktiin ja moniin muihin terveydellisiin ongelmiin.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy