Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Mielialakyselyn avulla masennus voidaan tunnistaa ajoissa
Mielialakyselyn avulla masennus voidaan tunnistaa ajoissa

Lähes kolmekymmentä vuotta käytössä ollut RBDI- eli Mielialakysely on osoittautunut helppokäyttöiseksi ja hyväksi apuvälineeksi masennuksen varhaisessa tunnistamisessa. Kyselyä on käytetty laajasti muun muassa koulu- ja työterveyshuollossa.
 
Kelan tutkimusosaston ja Kuopion aluetyöterveyslaitoksen 1980-luvun alkupuolella kehittämä Mielialakysely on lyhyt ja helposti ymmärrettävä. Sen avulla voidaan kartoittaa vastaajien masennusoireilua ja arvioida itsetuntoa positiivisen mielialan osalta.

Kysely perustuu Aaron Beckin kehittämään depressiokyselyyn (The Beck Depression Inventory tai BDI). Mielialakyselyn kirjainyhdistelmä RBDI on lyhenne sanoista: Raitasalo’s modification of the short form of the Beck Depression Inventory.

Tutkimusprofessori Raimo Raitasalo on uudessa tutkimuksessaan selvittänyt RBDI-kyselyn käytännön toimivuutta ja luotettavuutta. Viidenkymmenen suomalaistutkimuksen perusteella kysely on osoittautunut toimivaksi ja luotettavaksi masennuksen ja itsetunnon kartoittamisessa seuraavissa ryhmissä: koululaiset ja opiskelijat, nuoret, aikuiset, työssä käyvät, ikääntyneet, psykosomaattisesti oireilevat, kuntoutuksessa olevat ja vakavaa masennusta sairastavat.

Mielialakyselyä on käytetty laajalti kouluterveydenhuollossa ja muun muassa viljelijöiden työterveyshuollossa. Sitä voidaan käyttää kliinisen työ tukena, masennuksen seulonnoissa ja tieteellisissä tutkimuksissa. Sen käyttö on edistänyt ja helpottanut mielenterveyden häiriöistä ja masennuksesta puhumista.

RBDI-kyselyn helppokäyttöisyyttä edistää sen lyhyys ja helposti ymmärrettävät kysymykset sekä perinteisiä masennusasteikkoja monipuolisemmat vastausvaihtoehdot. Kyselyssä on masennusta kartoittavien vaihtoehtojen lisäksi positiivinen vaihtoehto, minkä takia se sopii myös muille kuin masentuneille ihmisille eikä herätä negatiivisia reaktioita.

Lähde: Kela

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy