Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Mässäily tappaa
Mässäily tappaa

Liiallisuus ei ole hyväksi missään asiassa. Pahimmassa tapauksessa se voi viedä hengen, ainakin jos on kyse syömisestä.

Nyt on nimittäin pystytty osoittamaan vähäkalorisen ruokavalion ylivoimaisuus. Tiedemiesten mukaan näyttää siltä, että kaloreita rajoittamalla voidaan pidentää ikää ja hidastaa toimintakyvyn menetystä.

Tutkimukset tehtiin rotilla, joiden saamat kalorit rajoitettiin 40 prosentilla normaalista koko niiden eliniän ajan sekä sellaisilla rotilla, jotka söivät normaalin kalorimäärän mukaan koko elinaikansa.

Tuloksissa huomattiin, että ne rotat, jotka söivät normaalisti, menettivät rasvatonta lihasmassaa ja saivat tilalle rasvaa, läskiä – varsinkin sisäelimiin. Sisäelinten ympärille kerääntyvän niin kutsutun viskeraalisen rasvan tiedetään heikentävän terveyttä, huonontavan toimintakykyä ja lyhentävän elinikää. Rajoitetulla ruokavaliolla eläneet rotat puolestaan pystyivät pitämään kiinni rasvattomasta lihasmassastaan ikääntymisensä edetessä. Tutkimuksessa huomattiin myös, että rajoitetulla kalorimäärällä eläneet rotat olivat aktiivisempia ja parempikuntoisia kuin normaalisti syöneet.

Ihmisiin muutettuna tulokset merkitsevät, että naisten normaali 2000 kaloria päivässä - ruokavalio tulisi muuttaa 1200 kaloriin päivässä ja vastaavasti miesten 2500 kalorin ruokavalio 1500 kaloriin päivässä. Tutkijat myöntävät asian mahdottomuuden. Näin pienellä kalorimäärällä on suorastaan mahdotonta elää pitempiä aikoja ja myöhemmällä iällä näin raju kalorimäärän vähentämisen olisi suorastaan vaarallista. Mutta teoria on olemassa ja mikäänhän ei estä ketään rajoittamasta edes hiukan päivittäistä kalorimääräänsä. Tutkijoiden mukaan niinkin pienellä rajoituksella kuin kahdeksalla prosentilla saadaan merkittäviä muutoksia aikaan.

Mässäily ei siis ole hyvästä, mutta ei myöskään nälkiintyminen. Kohtuus kaikessa on paras tie onneen, mutta jos määrätietoisuutta ja tahdonvoimaa riittää, niin kieltäytymällä edes joka toisesta suklaapalasta edistää terveyden ylläpitoa.

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy