Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

YK:n Maailman diabetespäivää vietetään 14.11.
YK:n Maailman diabetespäivää vietetään 14.11.

Maailman diabetespäivän teemana 14. marraskuuta on lasten ja nuorten diabetes.

Suomen Diabetesliitto tuo teemapäivänä perheiden, hoitoyksikköjen ja kouluhenkilöstön käyttöön suunnitelmalomakkeen, jonka tarkoitus on toimia työkaluna, kun lapsen diabeteksen hoidosta koulupäivän aikana neuvotellaan ja sovitaan.

Monien diabeetikkolasten osalta koulupäivän aikaisessa diabeteksen hoidossa ei ole pulmia, mutta liittoon tulee säännöllisesti yhteydenottoja tilanteista, joissa kukaan aikuinen ei osallistu lapsen diabeteksen hoitoon koulupäivän aikana – tai hoidon järjestämisessä tarvittava yhteistyö on hyvin ongelmallista.

Diabetesliiton tekemän kyselyn mukaan diabeetikkokoululaiset ovat hoitonsa osalta keskenään eriarvoisessa asemassa. Kolmasosalle kaksi- tai kolmipistoshoidossa olevista lapsista monipistoshoito sopisi parhaiten, mutta se ei onnistu koulussa. Noin 60 prosentilla lapsista oli ollut koulupäivän aikana liian matalia tai korkeita verensokeriarvoja, joiden tasoittamiseen olisi tarvittu aikuisen neuvoja. Puolella lapsista on ollut joko oma tai muiden kanssa yhteinen koulunkäyntiavustaja diabeteksen hoitoa varten. 16 prosenttia lapsista oli täysin yksin vastuussa diabeteksensa hoidosta koulupäivän aikana, vaikka aikuisen apua olisi kaivattu. Vain kuudessa koulussa kymmenestä oli sovittu, missä matalan verensokerin ensiapuannosta säilytetään. Kouluterveydenhoitaja on kyselyyn vastanneiden perheiden mukaan yleensä paikalla vain yhtenä tai kahtena päivänä viikossa.

Liiton mukaan se miten diabeteksen hoito koulupäivän aikana järjestetään, ei saa riippua luokka- tai koulukohtaisesta tilanteesta, vaan diabeetikkolapsilla tulisi olla yhtäläinen oikeus turvalliseen diabeteksen hoitoon koulupäivän aikana. Turvallisessa hoidossa avainsana on yksilöllisyys. Perehdytys, selkeät vastuualueet ja yhteinen sopimus hälventävät ylilyöntejä ja pelkoja. Suunnitelmalomake lapsen diabeteksen hoidosta koulupäivän aikana on laadittu tähän tarpeeseen.

Diabetesliiton aloite on johtanut myös viranomaistyöskentelyyn opetushallituksessa lainsäädännössä olevan puutteen korjaamiseksi.

Hoitosuunnitelmalomaketta on jaettu diabetesyhdistysten ja hoitoyksikköjen käyttöön, ja se julkaistaan myös marraskuun Diabetes-lehdessä. Lomakkeen voi tulostaa verkkosivuilta: www.diabetes.fi > Maailman diabetespäivä > Aineistot 2007. Diabetesliitolla on kouluja varten myös Diabetes kouluikäisellä -opas.

Suomessa diabetesta sairastaa yli 4 000 alle 16-vuotiasta, ja 16-19-vuotiaita diabeetikkoja on vajaa 1 000. Suhteessa väkilukuun tyypin 1 diabetes on yleisintä juuri suomalaislapsilla. Vuosittain diabetekseen sairastuu noin 600 alle 15-vuotiasta ja vajaa sata 16-19-vuotiasta. Kaikkiaan diabeetikkoja arvioidaan olevan maassamme jopa puoli miljoonaa, heistä noin 40 000:lla on tyypin 1 diabetes. Nopeasti yleistyvää tyypin 2 diabetesta esiintyy nykyisin yhä nuoremmilla, jopa lapsilla ja nuorilla.

Lähde: Suomen Diabetesliitto ry

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy