Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Lapsuus on ratkaiseva aikuisiän mielenterveyshäiriöiden synnyssä
Lapsuus on ratkaiseva aikuisiän mielenterveyshäiriöiden synnyssä

Mielenterveyden häiriöiden osuus suomalaisesta sairaustaakasta on mittava. Mielenterveyden parantamiseksi tarvitaan varhaista puuttumista lapsuuden hyvinvointiin vaikuttaviin tekijöihin.

EU:n kansanterveysohjelman rahoittamassa ja Stakesin johtamassa MINDFUL-hankkeessa pohditaan mielenterveydellisiä ongelmia ja pyritään kehittämään eurooppalaista mielenterveyden tietojärjestelmää. Tutkimuskatsauksessa ”Lapsuuden voima - Aikuisiän psyykkiseen häiriöön vaikuttavat lapsuusajan tekijät” tarkastellaan useita lapsuudessa ja lapsuuteen vaikuttavia tekijöitä, jotka voivat edeltää mielenterveysongelmia aikuisuudessa.

Tutkimusten mukaan lapsuuden aikaiset tekijät ja niihin vaikuttaminen ovat ratkaisevia aikuisiän mielenterveyden häiriöiden kehittymiselle. Stakesin tutkimuskatsaus osoittaa monia mahdollisuuksia ehkäistä aikuisiän mielenterveysongelmia.

Lapsuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat lapseen itseensä liittyvät tekijät, sellaisia kuten tietyt perintötekijät, luonteenpiirteet ja lapsen omat mielenterveysongelmat. Niitä ovat myös lapsen sosiaalisiin suhteisiin ja koulunkäyntiin liittyvät sekä kotiin liittyvät tekijät kuten perhesuhteiden ongelmat, vanhemman mielenterveys- ja päihdeongelmat sekä lapsen laiminlyönti ja huono kohtelu.

Tutkimuskatsaus tuo ilmi yllättävän laajan ja voimakkaan yhteyden lapsuuden aikaisten ongelmien ja aikuisuuden mielenterveyshäiriöiden välillä. Samalla se osoittaa miten tärkeätä olisi huolehtia perheistä ja lasten hyvinvoinnista koko kasvun ja kehityksen ajan kotona, koulussa ja toveripiirissä. Vanhemmille ja opettajille on kehitetty lapsia tukevia menetelmiä, joilla on mahdollista ehkäistä masennustiloja, ahdistushäiriöitä ja myös päihteiden käyttöä.

Lähde: Stakes

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy