Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Vammaisetuuksien nimet muuttuvat
Vammaisetuuksien nimet muuttuvat

Kelan maksamia vammaisetuuksia koskeva lainsäädäntö muuttuu vuoden 2008 alusta. Tällöin tulee voimaan uusi laki vammaisetuuksista. Etuuksien nimet muuttuvat, mutta niiden perusteisiin ei tule juurikaan muita muutoksia. Määrät nousevat 2,5 % indeksikorotuksen takia.

Lapsen hoitotuen nimi muuttuu alle 16-vuotiaan vammaistueksi ja nykyinen vammaistuki muuttuu nimeltään 16 vuotta täyttäneen vammaistueksi. Eläkkeensaajien hoitotuen nimi muuttuu eläkettä saavan hoitotueksi.

Alle 16-vuotiaan vammaistuen määrä arvioidaan lapsen sairauden laadun sekä lapsen hoidosta, huolenpidosta ja kuntoutuksesta aiheutuvan rasituksen ja sidonnaisuuden määrän perusteella. Ensi vuonna alle 16-vuotiaan vammaistukea ei enää voida myöntää yksinomaan taloudellisen rasituksen perusteella.

Nykyisestä poiketen 16 vuotta täyttäneen vammaistuki lakkaa aina silloin, kun henkilö jää vanhuuseläkkeelle. Toisaalta 16 vuotta täyttäneen vammaistukea voidaan jatkossa maksaa myös 65 vuotta täyttäneelle henkilölle, jos hän ei saa vanhuuseläkettä. Sekä lapsen että aikuisen vammaistuen määrät ovat vuonna 2008 seuraavat: perusvammaistuki 81,83 e/kk, korotettu vammaistuki 190,94 e/kk ja ylin vammaistuki 370,24 e/kk.

Eläkettä saavan hoitotuen perusteet pysyvät pääosin ennallaan. Nykyisestä poiketen eläkettä saavan hoitotukea voidaan maksaa myös sellaiselle alle 65-vuotiaalle henkilölle, joka saa esimerkiksi työeläkkeenä maksettavaa vanhuuseläkettä. Tuen määrää ei enää pienennä saajan aikaisemmin ulkomailla asuma aika, sillä tukea ei enää suhteuteta asumisaikaan. Kela korottaa vuodenvaihteesta ilman hakemusta niiden Suomessa asuvien hoitotuet, joiden hoitotukea on pienentänyt ulkomailla asuttu aika. Hoitotuen määrät ovat vuonna 2008 seuraavat: perushoitotuki 54,80 e/kk, korotettu hoitotuki 136,43 e/kk ja ylin hoitotuki 288,49 e/kk.

Vuodenvaihteessa myös kaikkien vammaisetuuksien takautuva hakuaika lyhenee vuodesta 6 kuukauteen.

Lähde: Kela

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy