Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Alle 16-vuotiaan vammaistukea EU- ja ETA-maihin myös yli vuodeksi
Alle 16-vuotiaan vammaistukea EU- ja ETA-maihin myös yli vuodeksi

Kela alkaa maksaa alle 16-vuotiaan vammaistukea eli entistä lapsen hoitotukea EU- ja ETA-maissa ja Sveitsissä yli vuoden oleskeleville lapsille silloin, kun heidän vanhempansa kuuluvat Suomen sosiaaliturvan piiriin näissä maissa työskennellessään.

Muutos perustuu Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen ratkaisuun, jolla on myös takautuvia vaikutuksia.

Tuen saaminen edellyttää, että EU- ja ETA-maassa tai Sveitsissä oleskelevan lapsen vanhempi kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin työskennellessään tai harjoittaessaan yritystoimintaa ulkomailla. Esimerkiksi lähetetyt työntekijät ja valtion virkamiehet voivat toisessa EU- ja ETA-maassa tai Sveitsissä yli vuoden työskennellessään kuulua Suomen sosiaaliturvaan. Muissa tilanteissa ja muihin maihin tukea voi saada ulkomaille vain alle vuoden kestävän oleskelun ajalta.

Jos lähetetyn työntekijän tai yrittäjän puoliso työskentelee EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä, lapsella saattaa kuitenkin olla oikeus etuuksiin työntekomaasta. Näissä tapauksissa vammaistuen maksumaa kannattaa selvittää erikseen.

Myös Suomessa työskentelevän henkilön toisessa EU- ja ETA-maassa tai Sveitsissä asuvalla lapsella saattaa joissakin tilanteissa olla oikeus saada Suomesta alle 16-vuotiaan vammaistukea. Tuen myöntäminen edellyttää, että lapsella ei ole oikeutta vastaavaan etuuteen asuinvaltiostaan.

Ulkomaille muuton vuoksi lakkautettua etuutta voi hakea Kelasta

Jos hoitotuki on lakkautettu tai hakemus on aikaisemmin hylätty yli vuoden kestävän ulkomailla oleskelun vuoksi, voidaan nämä päätökset nyt oikaista. Päätöksen muuttaminen edellyttää, että kaikki hoitotuen saamisen edellytykset ovat täyttyneet. Päätöksen oikaisemiseksi asiakkaan tulee täyttää hakemus, ja tarvittaessa Kela voi pyytää myös uuden lääkärinlausunnon.

Korotetun tai ylimmän alle 16-vuotiaan vammaistuen saajalla voi olla oikeus Kelan vaikeavammaisen lääkinnälliseen kuntoutukseen. Ulkomailla asuvan lapsen tulee kuitenkin täyttää Kelan kuntoutuslain myöntämisedellytykset, jotta hän voi saada kuntoutusta asuessaan muualla kuin Suomessa.

Lähde: Kela

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy