Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Yhä useampi tuomitsee lapsen kurittamisen, mutta kuritusväkivaltaa käytetään silti yleisesti
Yhä useampi tuomitsee lapsen kurittamisen, mutta kuritusväkivaltaa käytetään silti yleisesti

Tuore Älä lyö lasta -filmi alkaa pyöriä Ylen kanavilla. Talvella 2006 alkanut kuritusväkivallan vastainen ”Älä lyö lasta” -kampanja jatkuu teemalla Lapsuus ilman väkivaltaa. Kampanjan ytimessä on Hannu-Pekka Björkmanin tähdittämä lyhytelokuva.

Puhuttelevassa filmissä Björkman esittää lapsia ja aikuisia arkisissa tilanteissa, joiden ratkaisemiseen käytetään liian kovia keinoja.

Lastensuojelun Keskusliiton tietojen mukaan kolme neljäsosaa suomalaisista sanoo vastustavansa lapsiin kohdistuvaa kuritusväkivaltaa. Siitä huolimatta lapsia pahoinpidellään yleisesti suomalaiskodeissa. Naiset sortuvat väkivaltaiseen kasvattamiseen miehiä useammin. Yllättävän monet vanhemmat vähättelevät rajunkin väkivallan olevan ”vain ruumiillista kuritusta”. Näin siitä huolimatta, että lasten ruumiillinen kuritus on kielletty Suomen laissa 1984.

Älä lyö lasta -filmistä on tehty kolme eripituista versiota, joista 20 ja 40 sekuntia pitkät kokonaisuudet alkavat pyöriä Ylen kanavilla. Kahdeksan minuutin elokuva on tarkoitettu erityisesti koulujen vanhempainiltojen materiaaliksi ja sen voi ladata Lastensuojelun Keskusliiton verkkosivuilta www.alalyolasta.fi. Filmiä tukemaan on tehty Power point -esitys.

Asenteet kuritusväkivaltaa kohtaan ovat tiukentuneet hieman

Lastensuojelun Keskusliitto on neljän viime vuoden ajan tutkinut suomalaisten suhtautumista kuritusväkivaltaan ja sen käyttämistä lasten kasvatuksessa.

Viimeisimmän tutkimuksen (Taloustutkimus 2007) mukaan väkivallan käytön kasvatuksessa hyväksyy 26 prosenttia vastaajista, sitä edellisenä vuonna luku oli 29 prosenttia.

Älä lyö lasta -kampanjan yhteydessä tehty tutkimus osoitti, että miltei kaikki aikuiset tuomitsevat parisuhdeväkivallan – sen kaikissa muodoissa. Lapsiin kohdistuva väkivalta sen sijaan hyväksytään useammin, varsinkin jos sitä kutsutaan kuritukseksi eikä väkivallaksi. Lapsiin kohdistuva väkivalta on kauan mielletty hyväksyttäväksi osaksi lasten kasvatusta.

Myös monet kansainväliset tahot, jotka kampanjoivat lasten väkivaltaista kasvattamista vastaan, puhuvat ruumiillisesta kurittamisesta osana kasvatusta. Tutkija Heikki Sariolan mukaan Älä lyö lasta -kampanjassa omaksuttu terminologia on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi vähentää lapsiin kohdistuvan väkivallan hyväksyttävyyttä.

Lähde: Lastensuojelun keskusliitto

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy