Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Mielenterveysongelmaisen fyysinen sairaus jää usein hoitamatta
Mielenterveysongelmaisen fyysinen sairaus jää usein hoitamatta

Mielenterveysongelmista kärsivillä on muita suurempi riski sairastua fyysisiin sairauksiin ja kuolla keskimäärin kymmenen vuotta keskivertosuomalaista aiemmin.

Eriarvoisuuden syitä on selvitetty Stakesin raportissa. Raportti koskee Suomea ja se on osa kahdeksan EU:n jäsenmaan terveydenhuollon saatavuuden arviointia erityisesti maahanmuuttajien, ikääntyneiden ja mielenterveysongelmaisten näkökulmasta.

Hoidettavissa olevat fyysiset sairaudet, kuten sydän- ja verisuonitaudit, diabetes tai hengityselinten taudit jäävät usein mielenterveyden ongelmista kärsivien henkilöiden kohdalla hoitamatta hoidon saamiseen liittyvien esteiden takia. Fyysinen sairaus voi jäädä psyykkisten oireiden katveeseen.

Hoitoon hakeutumista voi hankaloittaa myös se, että potilas kokee leimautuvansa tai joutuvansa syrjinnän kohteeksi. Lisäksi mielenterveyspotilaita voidaan kohdella huonosti terveyspalveluissa.

Eriarvoisuutta esiintyy myös eri sosiaali- ja ammattiryhmien välillä. Monet tekijät vaikeuttavat terveydenhoitoon pääsyä, koska mielenterveyden häiriöihin liittyy enemmän köyhyyttä, yksinäisyyttä, työttömyyttä ja myös kodittomuutta. Näillä ryhmillä on suurempi riski sairastua psyykkisesti ja fyysisesti, lisäksi terveydenhuoltoon voi olla vaikeaa päästä. Suuri este on esimerkiksi korotetut asiakasmaksut.

Terveydenhuollon haasteena onkin havaita haavoittuvat ja syrjäytymisvaarassa olevat ryhmät ja kitkeä potilaiden eriarvoista kohtelua. Stakesin selvityksen mukaan terveydenhuollossa eriarvoisen kohtelun riski koskee mielenterveyspotilaiden lisäksi maahanmuuttajia ja vanhuksia.

EU-komission työllisyyden, sosiaali- ja tasa-arvoasioiden pääosasto tilasi Stakesilta selvityksen tasa-arvon toteutumisesta terveydenhuoltoon pääsyssä (Quality in and Equality of Access to Healthcare Services). Selvitys on osa Lissabonin strategiaa ja sen pääasiallisena tavoitteena on Eurooppa, jossa jokaisella on tasavertainen mahdollisuus osallistua kaikilla tasoilla tapahtuvaan toimintaan. Projektiin osallistuivat Suomen lisäksi Saksa, Hollanti, Iso-Britannia, Puola, Romania, Kreikka ja Espanja, jotta otanta eri EU-maiden välillä olisi mahdollisimman kattava ja edustava.

Lähde: Stakes

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy