Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Erikoissairaanhoidon saatavuus heikentynyt edelleen
Erikoissairaanhoidon saatavuus heikentynyt edelleen

Erikoissairaanhoidon jonotilanne heikkeni hieman loppuvuonna 2007. Sairaanhoitopiireissä oli vuoden vaihteessa 9700 potilasta, jotka olivat jonottaneet hoitoon pääsyään yli puoli vuotta.

Aiempaan Stakesin tekemään selvitykseen verrattuna jonot ovat kasvaneet noin 500:lla. Vaikein tilanne vuodenvaihteessa oli Pirkanmaan, Kanta-Hämeen sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä. Tiedot perustuvat Stakesin selvitykseen sairaanhoitopiirien jonotilanteesta 31.12.2007.

Sairaanhoitopiireissä oli viime vuoden lopussa kaikkiaan 9700 potilasta, jotka olivat odottaneet hoitoon pääsyä yli kuusi kuukautta. Määrä oli lähes 13 prosenttia kaikista hoitoa odottavista potilaista. Yli puoli vuotta hoitoa odottaneista noin 55 prosenttia jonotti kirurgiaan ja noin 22 prosenttia silmätautien hoitoon.

Potilasmääriltään pisimmät yli kuusi kuukautta odottaneiden jonot olivat HUS-piirissä (noin 3 400 potilasta), Pirkanmaalla (noin 1 700), Pohjois-Pohjanmaalla (noin 870) ja Varsinais-Suomessa (860). HUS-piirissä ja Pirkanmaalla jonot kasvoivat lukumääräisesti eniten. Jonot lyhenivät eniten Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Vaasassa.

Väestömäärään suhteutettuna vaikein tilanne oli Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä, jossa hoitoon pääsyä yli kuusi kuukautta jonotti 10 000 asukasta kohden 35 henkilöä. Kanta-Hämeessä 10 000 asukasta kohden jonotti 33 ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä 23 potilasta. Tilanne on huonontunut viime lokakuusta kaikissa näissä sairaanhoitopiireissä.

Lähetteistä vajaaseen neljään prosenttiin on otettu kantaa vasta kolmen viikon kuluttua siitä, kun lähete on saapunut sairaanhoitopiirin sairaalaan. Hoidon tarpeen arviointi pitää aloittaa lain mukaan kolmen viikon sisällä siitä, kun lähete saapuu sairaanhoitopiirin sairaalaan. Tilanne on parantunut hieman verrattuna lokakuussa 2007 tehtyyn selvitykseen.

Stakes kerää myös tietoa ensimmäiselle käynnille pääsystä sairaanhoitopiireittäin, koska se osaltaan kuvaa palvelujen saatavuutta. Noin 11 prosenttia ensimmäiselle käynnille odottavista potilaista on joutunut odottamaan yli kuusi kuukautta. Erot sairaanhoitopiirien välillä ovat merkittäviä.

Tietoja on kerätty myös toteutuneiden hoito-, leikkaus- ja toimenpiteiden odotusajoista 1.1.–31.12.2007. Tuona aikana noin 12 prosenttia potilaista odotti hoitoa yli kuusi kuukautta. Myös nämä erot sairaanhoitopiireittäin olivat merkittäviä.

Jonotiedot kerättiin nyt toisen kerran sairaanhoitopiirien kanssa yhdessä määriteltyjen periaatteiden mukaan. Aiempi selvitys tehtiin lokakuun 2007 tilanteesta. Seuraava tilastolaskenta tehdään 30.4.2008. Tiedot julkistetaan ensi kesänä.

Lähde: Stakes

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy