Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Yli kuusi kuukautta jatkunut yksinomainen rintaruokinta ei suojaa lasta allergialta – kenties jopa päinvastoin
Yli kuusi kuukautta jatkunut yksinomainen rintaruokinta ei suojaa lasta allergialta – kenties jopa päinvastoin

Yksinomainen rintaruokinta puolivuotiaaksi asti suojaa lasta allergialta, mutta pelkän rintaruokinnan jatkaminen tätä kauemmin ei enää tuo lisäsuojaa, vaan saattaa jopa lisätä allergiariskiä, osoittaa Helsingin yliopistossa 11.4. tarkastettava väitöstutkimus.

Allerginen herkistyminen ja allerginen nuha, astma ja atooppinen ihottuma ovat lisääntyneet viime vuosikymmeninä, ja näistä sairauksista kärsii tällä hetkellä jopa miljoona suomalaista.

Allergisten sairauksien puhkeamiseen johtava kehitys riippuu perimästä ja alkaa jo varhaislapsuudessa, mutta siihen vaikuttavat tekijät tunnetaan vielä puutteellisesti.

LL Maria Pesonen selvitti väitöstutkimuksessaan yksinomaisen, pitkäkestoisen rintaruokinnan vaikutusta allergisten sairauksien kehittymiseen. Lisäksi hän etsi muita sellaisia vauvaiän tekijöitä, jotka liittyvät myöhemmällä iällä esiintyviin allergisiin sairauksiin. Aineistona oli 200 suomalaisen terveen vastasyntyneen ryhmä, jota on seurattu syntymästä 20 vuoden ikään saakka. Osallistujista 42 prosenttia oli allergiaperheiden lapsia.

Kaikkien vauvojen äitejä kannustettiin aloittamaan yksinomainen rintaruokinta ja ylläpitämään sitä niin kauan kuin se oli lapselle ravitsemuksellisesti riittävää. Lapsista 58 prosenttia oli yksinomaisella rintaruokinnalla kuuden kuukauden ikään asti, ja 18 prosenttia yhdeksän kuukauden ikään asti tai pidempään. Lasten allergiaoireet tutkittiin haastattelun, kliinisen tutkimuksen ja ihokokeiden avulla 5, 11 ja 20 vuoden iässä.

Lapsilla, jotka olivat olleet yksinomaisella rintaruokinnalla yli yhdeksän kuukauden ikään, todettiin enemmän atooppista ihottumaa ja ruoka-aineyliherkkyysoireita viisivuotiaana kuin lyhyemmän aikaa yksinomaista rintaruokintaa saaneilla. Ruokayliherkkyysoireiden ylimäärä oli havaittavissa näillä lapsilla vielä 11 vuoden iässä.

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että yksinomaisen rintaruokinnan pitkittäminen yli nykyisten suositusten mukaisen kuuden kuukauden iän ei tehosta sen allergiaoireilta suojaavaa vaikutusta. Yhdeksän kuukauden ikään jatkettuun yksinomaiseen rintaruokintaan saattaa jopa liittyä lapsuusiän atooppisen ihottuman ja ruokayliherkkyysoireiden lisääntymisen riski. 

LL Maria Pesosen väitöskirja 'Early life determinants of atopy - A 20-year prospective follow-up study on unselected, healthy newborns' tarkastetaan perjantaina 11.4.2008.
 
Lähde: Helsingin yliopisto
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy