Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Kasvikset ovat nyt Sydänmerkki-tuotteita
Kasvikset ovat nyt Sydänmerkki-tuotteita

Sydänmerkin käyttö on laajentunut koskemaan tuoreita kasviksia. Kuluttaja näkee Sydänmerkin noin 2500 päivittäistavarakaupan hedelmä- ja vihannesosastoilla. Uudistus toteutetaan Päivittäistavarakauppa ry:n, Suomen Sydänliiton, Kotimaiset Kasvikset ry:n ja Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten yhteistyönä.

Kansallisten ja kansainvälisten suositusten mukaan kasviksia eli vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä tulisi syödä vähintään 400 - 500 grammaa päivässä. Kotimaiset Kasvikset ry on pukenut suosituksen muotoon Puoli kiloa päivässä. Näppituntumalla tämä määrä on kuusi kourallista. Lisäksi tulisi syödä muutama peruna. Keskimäärin suomalaiset syövät vain kolme ja puoli kourallista kasviksia päivässä.

Suomen Sydänliitto on sisällyttänyt kasvikset Parempi valinta -sydänmerkin piiriin. Näin kuluttajat helpommin sisäistävät kasvisten olevan terveyttä edistäviä. Kasviksethan ovat suorastaan luonnon omia, funktionaalisia elintarvikkeita.

Luontaisesti kasviksissa ei ole lisättyä suolaa, sokeria tai rasvaa. Sen sijaan kasvikset sisältävät runsaasti välttämättömiä ravintoaineita ja puolustuskykyä lisääviä ravintotekijöitä suhteessa vähäiseen energiamääräänsä. Lisäksi kasviksista saa nykyihmiselle tärkeää kuitua. Kasvisten käytön lisääminen on erityisen merkittävää painonhallinnassa ja monien elintapasairauksien ennaltaehkäisemisessä.

Kotimaiset Kasvikset ry on ponnistellut jo parinkymmenen vuoden ajan kasvisten kulutuksen lisäämiseksi. Kaupan hedelmä- ja vihannesosastot on nähty merkittävänä yhteistyökumppanina, jonka kanssa on lisätty kasvistuntemusta, kehitetty laatua ja opastettu kasvisten monipuoliseen käyttöön. Kasvikset ovat sekä kaupalle että kuluttajalle mitä kiitollisin ja kiinnostavin elintarvikeryhmä, koska kasviksiin sisältyy niin paljon hyviä ominaisuuksia.

Kotimaiset Kasvikset ry:stä uskotaan, että kasvisten sisällyttäminen Sydänmerkin piiriin innostaa ihmisiä täyttämään kaupan hevi-osastolla entistä suuremman osan ostoskärrystä värikkäillä kasviksilla. Ravitsemussuositusten mukainen lautasmallihan edellyttää, että puolet lautasesta täytetään kasviksilla. Samalla tyylillä olisi siis suositeltavaa täyttää puolet ostoskärrystä tai -korista erilaisilla kasviksilla. Juuri kasviksista saadaan sekä silmänruokaa, upeita värejä että herkullisia makuja.

Hedelmä- ja vihannesosaston Sydänmerkki kattaa tuoreet ja tuoreenomaiset kasvikset: vihannekset, juurekset, hedelmät, sienet ja marjat sekä perunat. Hedelmä- ja vihannesosastot merkitään pysyvästi ”Luonnon omat sydänmerkkituotteet” -kylteillä. Merkin ulkopuolelle jäävät vain kookospähkinä, etikkasäilykkeet, oliivit, kuivatut hedelmät, kuivatut marjat sekä siemenet, pähkinät ja mantelit.

Sydänmerkki on pakkausmerkintä, joka kertoo että merkitty elintarvike on tuoteryhmässään rasvan määrän ja laadun sekä suolan määrän suhteen parempi valinta. Merkin on tähän asti voinut löytää lähinnä pakatuista tuotteista. Niinpä irtomyynnissä olleet kasvikset eivät ole sisältyneet merkin piiriin. Sydänmerkkiä voi käyttää luonnollisesti myös pakatuissa kasviksissa. Moni viljelijä onkin jo hakenut merkinkäyttöoikeuden pakkauksiinsa.

Kotimaiset Kasvikset ry
 

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy