Tarjoukset.fi

Kunta: Toimiala: Hakusana:  
Uusi haku

Uutiset

Takaisin

Lääkejäte ei kuulu roskapussiin tai viemäriin
Lääkejäte ei kuulu roskapussiin tai viemäriin

Maamme luontoon päätyy sekajätteen mukana tai viemärin kautta vuodessa kymmeniä tonneja käyttämättä jääneitä tai vanhentuneita lääkkeitä, jotka ovat ongelmajätettä luontoon joutuessaan.

Yliopiston Apteekissa vietetään toukokuussa Lääkekaapin kevätsiivous -teemakuukautta, jolloin muistutetaan lääkejätteen palauttamisesta apteekkeihin.

Lääkejätteitä ovat tarpeettomat tai vanhentuneet lääkkeet. Kodin lääkekaappi on hyvä siivota säännöllisesti. Ylimääräiset lääkkeet kotona aiheuttavat sekaannuksen vaaran ja riskin sekä lapsille että kotieläimille. Eläviin organismeihin vaikuttavina aineina lääkkeet ovat luonnossa ongelmajätettä. Ihmiset, eläimet ja kasvit altistuvat niille elinympäristön kautta.

Arvioiden mukaan joka kolmas suomalainen on aikaisemmin hävittänyt lääkejätteen väärin. Yliopiston Apteekin vuonna 2006 tekemän asiakaskyselyn mukaan 64 prosenttia palautti kotona käyttämättömäksi jääneet lääkkeet apteekkiin, 17 prosenttia hävitti lääkkeet sekajätteen mukana ja 15 prosenttia viemäreiden kautta.

Vuonna 2007 palautus apteekkeihin lisääntyi merkittävästi kampanjoinnin osta. Yliopiston Apteekin toimipisteisiin palautettiin noin 17 tonnia lääkejätettä, mikä oli noin 25 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Yliopiston Apteekki haluaa kampanjoinnin ja teemakuukauden avulla lisätä asiakkaiden tietämystä lääkejätteen oikeasta hävitystavasta sekä lääkejätteen vaaroista kotona ja luonnossa. Apteekit toimittavat lääkejätteen asianmukaisesti hävitettäväksi.

Lääkejätteen määrää voi vähentää ostamalla lääkkeet sopivissa erissä ja aloittamalla uusi lääkehoito aina pienellä kokeilupakkauksella. Käyttämättä jääneet lääkkeet voi palauttaa apteekkiin lajiteltuna.

Lääkejätteen lajittelu:
- läpipainoliuskat pussiin ilman pahvipakkausta, ja muut tabletit ja kapselit pussiin ilman purkkia
- voiteet ja nestemäiset lääkkeet palautetaan omissa pakkauksissaan
- jodia sisältävät lääkkeet omaan pussiinsa

Lähde: Yliopiston Apteekki

Sivuston sisällön käyttö markkinointi- ja myyntitarkoituksissa on ehdottomasti kielletty. Scanria Oy